top of page

13 Vrijetijdtips voor vrijetijdsbeleving in corona tijd

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

Je agenda is tegenwoordig niet meer zo vol als ''before''. Een sociaal volle agenda is in tijden van lockdown gewoon geen optie meer. Dit is jammer, maar de optimist in mij ziet overal de voordelen van in.

Het is namelijk zo dan wanneer je elk moment opvult; je die diepere gedachten mist over je leven en je werk.


Wist je dat je brein gewoon energieker en creatiever wordt als het zich nergens op hoeft te focussen?

Wat ik dus wel eens toepas in mijn eigen leven is het 'even niets doen'. Begin eens met een uurtje werkelijk niets doen! Het is moeilijker dan je denkt.

Na het lekkere niks doen heb ik vaak heldere ideeën en minder stress.Een gevolg van de corona-maatregelen is dat je erg veel tijd doorbrengt in je huis (-kantoor).

Dit kan voelen alsof je meer moet multitasken dan ooit tevoren..

Het weekend is bij mij DE TIJD om te ontsnappen aan alle dagelijkse beslommeringen. In deze roerige tijden vind ik dit persoonlijk een heel goed idee.


In tijden van lockdown voelen de weken soms chaotisch. Drukte, hectiek.

Je voelt de adrenaline gewoon door je lijf stromen. Je kent het vast wel. En dan is het ineens alweer weekend. Tijd om af te kicken. Maar dat gaat niet altijd meteen zo easy. Je kunt niet altijd zomaar, bam, de knop omzetten.

Na zo'n te drukke, te chaotische en te hectische week heb je eerst tijd nodig om weer af te koelen. Pak die tijd. Of en nog fijner, zorg dat die afkoeltijd niet nodig is door gedurende de week ook wat ECHTE vrije tijd voor jezelf in te plannen.

Balans is the key.


Ik ben een (voor anderen soms irritant) erg positieve denker. Ik geloof dat je door positief te denken je eigen 🍀geluksgevoel🍀 vergroot.Het afgelopen jaar was gewoon raar. Toch kon er kon nog steeds veel wel. Zo zijn er in Nederland (bij iedereen in de buurt) veel fijne, rustige, buitenplekken waar je in mini-gezelschap je heerlijk kunt verwonderen. Ik ben mijn vrije tijd veel meer door gaan brengen op openbare buitenplekken en merk dat ik hier heel gelukkig van wordt.


Express verdwalen is niet altijd makkelijk. Wel is expres verdwalen een heel goed idee.

Door het doen van steeds 'hetzelfde rondje', ben je vaak weer gauw bezig met het volgen van je standaard (volle werk- en taken) programma.

Door het volgen van je eigen (volle) programma, leid je jezelf eigenlijk gewoon af van de goede dingen in het leven.


Plan eens die rustige boswandeling en verdwaal opzettelijk! Voel en ervaar wat er gebeurt.


Wanneer ik verdwaal, laait m'n binnenste energieniveau omhoog. Waar ben ik nu, wat zie ik nu, jeetje wat ontdek ik daar...

Soms spot ik ineens een mooie natuurschat. Positieve adrenaline. De simpele wandeling voelt bij thuiskomst als een spannende belevenis. Ik heb iets meegemaakt..


Wist je dat je op vakantie vaak onbewust langzamer loopt dan thuis? Thuis ben je vaak geneigd om snel van A naar B te gaan. Vervolgens mis je alle leuke pret onderweg.


Kijk jij vluchtig om je heen of zie jij alles? Laat je meer verrassen door de schoonheid van alle dingen om je heen. Pas dit eens toe tijdens je onlogische omweg of andere route. Ervaar dat je veel meer echt zult zien.


Een frisse avondwandeling en dan op tijd naar bed geeft mij een extra fris en vitaal gevoel. Inspiratie en geestelijke voeding..


Ik combineer dit graag met, een uur voor het naar bed gaat zo min mogelijk doen. Heel simpel relaxen met een tijdschrift op de bank. Ontspanning en daardoor alvast zo veel mogelijk slaaphormoon aanmaken. Ik val dan heerlijk relaxed

in slaap en ervaar de volgende dag een extra boost om nieuwe plannen te maken.


Juist in deze roerige tijden zie ik dat veel mensen om mij heen beginnen met nieuwe vrijetijdsactiviteiten. Van het starten van een nieuwe vrijetijdsactiviteit ga je altijd weer meer stralen. Hier haal je namelijk nieuwe voldoening uit.

Tijden de lockdown was ik zelf op den duur helemaal in de ban van het ontdekken van de Bollyfood keuken.

Andere mensen zag ik starten met een muziekinstrument of een creatieve hobby.


Tegenwoordig zijn er zoveel leuke taarten te bestellen. Voor corona gingen wij regelmatig even gezellig ergens een taartje eten.


Door corona zijn wij er weer achter gekomen hoe leuk het is om thuis met elkaar een taartje te bakken. De voldoening die je voelt wanneer je met je gezin met veel liefde en aandacht een zoet baksel hebt gemaakt.


Wij maken er thuis altijd een Petit-Party van. Kaarsjes, extra versiering en een feesthoedje. Het thuisleven moet je ook vieren.


Bewust even iets heel anders aan trekken doet veel met je! Of dit nu je cocktailjurk is, een carnavals set of je zonnetjes-outfit. Je voelt je blij en leeft op.

Het is als een verkleedevent.


Stel je voor dat je bewust een andere identiteit aanneemt. Je gaat helemaal op in je rol. Wanneer je je daar zelfs voor verkleed, doe je vanzelf al dingen die je normaal niet zou doen. Omdat je ineens in "een andere wereld" stapt, valt al je gewone vastigheid weg. Hierdoor wordt je ineens innovatiever en creatiever..

Probeer het eens uit en kijk wat het je kan leren


Doen jullie ook steeds meer spelletjes tijdens het schemeruur?

Dit zorgt voor een fijn gevoel van saamhorigheid. Geurkaarsjes aan, houtkachel aan, drankje erbij en samen ontspannen.


Ik heb niet altijd even veel geduld voor allerlei 'standaard spelletjes'. Wat ik wel heel leuk vindt zijn spelletjes die bij mij zorgen voor nieuwe vrijetijdsinspiratie. Zo spelen wij nu het 'Stadskwartet Groningen'. Een stadstour in spelvorm. Met de kaarten in mijn hand geniet ik van de bezienswaardigheden en verborgen parels. Ik leer weer nieuwe leuke weetjes en krijg veel ideeën voor m'n eigen bezoekjes na corona 🙂.


Dit is trouwens ook een hele leuke voorbereiding wanneer je van plan bent om een weekendje weg in Groningen te gaan doen!


Yes, ik schrijf en maak graag lijstjes!

Werk jij ook aan een lijst met leuke dingen om te doen? Hiermee leid je jezelf ook af van alle negatieve vibes die soms rond gaan!


➡️Lijst met leuke dingen die nu wel kunnen

➡️Lijst met leuke dingen voor NA de lockdown

➡️De leukste vrijetijdsbelevingen per provincie bewaren🥰


Vrijetijdsplannen maken kan altijd en maken mij persoonlijk erg blij.


Zorg dat je in ieder geval bezig blijft met vrijetijdsbeleving. Gebruik je fantasie en verzin de best mogelijke belevingen die nog wel kunnen. Het frisse voorjaar helpt nog eens extra mee.

Plan bijvoorbeeld een zonsondergang date. Neem een feestelijk drankje en hapjes mee. Warme dekens mee. Genieten maar!


Heb jij nog leuke tips voor vrijetijdsbeleving in corona-tijd? Plaats hieronder gerust je persoonlijke tip!

122 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Valt misschien onder spellen spelen maar hier hebben we af en toe een live escape room. Een team verzint de aanwijzingen, maakt de opdrachten in een of meer kamers in huis, de code en een prijs. Het andere team moet de code kraken. Super leuk, beide kanten!

Like
bottom of page