top of page

Bijzonder uitje, Willemsoord Den Helder

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2022

Een bijzonder uitje voor op je vrijetijdswishlist; Willemsoord Den Helder. Een heerlijke plek in de kop van Noord-Holland.

Willemsoord Den Helder heeft een superfijne ligging bij water, in de buurt van de zee en op loopafstand van het stadscentrum van Den Helder.

Willemsoord voelt voor mij als een apart nautisch centrum van Den Helder.

Het is een sfeervol gebied, historisch en vol monumenten en bezienswaardigheden. In de volksmond wordt het door velen omschreven als een 'nautisch themapark'. Een bijzondere eropuit beleving in de Noordkop!


En zo geweldig om te zien;

Het gehele gebied (bestaande uit vele losse gebouwen) is aangewezen als rijksmonument.

De restauratie heeft een aantal jaren geduurd.

Inmiddels is het een indrukwekkend historisch terrein met genoeg mogelijkheden voor een dagje er op uit in Noord-Holland.


Vroeger was Willemsoord Den Helder de scheeps-en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine.Het is heerlijk >>wandelen in en door de museumhaven Willemsoord. Zie het als een bezoek aan een gratis openluchtmuseum.

In de museumhaven Willemsoord liggen diverse prachtige historische schepen afgemeerd. Ook spot je er af en toe herstelwerkzaamheden aan de meest prachtige schepen.

Wat zie je bijvoorbeeld in de museumhaven Willemsoord?

In museumhaven Willemsoord bewonder je bijvoorbeeld 'Lichtschip Texel'. Een rode verschijning met een ''mini-vuurtoren'' erop. Dit lichtschip is het oudste lichtschip in Nederland. Soms is >>Lichtschip Texel te bezoeken. Een prachtig mini bijzonder uitje in de Noordkop!

Een andere bijzondere verschijning is het >>schip Bonaire. Een zeilend oorlogsschip uit 1876. Hij ligt in Dok1 en is niet te missen.


Een zomers genieten met het gezin tip; eet een ijsje bij IJssalon Kaap Hoorn Den Helder. Vanaf het terras heb je heerlijk uitzicht op schip Bonaire!


Vlakbij de museumhaven vind je Gebouw 72, uit de eerste helft van de 20e eeuw. De voormalige werkplaats van de takelaars en zeilmakers. Inmiddels is men druk bezig met aanpassingen. In dit gebouw komt in de toekomst het gemeentehuis van Den Helder.


Heb jij zin in een rondleiding of ander bijzonder uitje Willemsoord? Loop dan binnen bij Gebouw52A. In dit gebouw vind je het bezoekerscentrum.


Willemsoord is een perfecte plek om met de kinderen rond te wandelen en op ontdekking te gaan. Elke keer ontdek je weer iets interessants.

Wij vonden de ontdekking van deze haai wel erg leuk. Een perfecte fotospot en aanleiding tot een gesprek over spannende haaien. Komen de haaien soms ook naar Nederland? Het klimaat in Nederland veranderd. Dat werd recent nog weer eens goed benadrukt met al dat noodweer in Nederland. De klimaatverandering zorgt er voor dat vissoorten zich verplaatsen. Zo vinden de Nederlandse vissers de laatste jaren steeds vaker inktvissen en rode mul in hun netten. Komen er straks dan ook gevaarlijke haaien naar de Noordzee? Op dit moment worden er in de Noordzee circa 11 ongevaarlijke haaisoorten waargenomen. Volgens sommige onderzoekers zal in de toekomst de witte haai (de mensenhaai) hier naar toe kunnen komen😮. Wie zal het zeggen?


In Willemsoord hebben ze in elk geval een prachtexemplaar geplaatst! Deze is in iedere geval een foto en een goed gesprek waard!


Naast de fijne, vrije mogelijkheden voor buitenbeleving, is er ook voldoende ander vermaak en verwennerij waar je voor kunt kiezen.


Bijzonder boetiekjes zoals Mindsz; een galerie shop op een prachtige locatie. Je vindt er kunst en woonaccessoires van gebruikte materialen. De horeca is aanwezig met gezellige restaurantjes en cafés. Een overdekt dagje uit is ook mogelijk. Er is een indoor speelcentrum, een bioscoop, theater en er zijn 2 musea. Wanneer je Den Helder volledig wilt beleven, heb je aan een dagje uit niet genoeg.


Wij brachten een bezoek aan het kidsproof Reddingsmuseum Den Helder. In 2018 is dit museum gekozen tot het leukste kidsproof museum.

Na een prachtige entree, zijn er 3 afwisselende verdiepingen te bezoeken. Heerlijk interactief en de kinderen mogen er van alles uitproberen. Helemaal conform deze tijd. Ervaar bijvoorbeeld in een simulator hoe windkracht 10 voelt. Je wordt gefilmd en krijgt de film desgewenst in je email.Wanneer je Den Helder volledig wilt beleven, heb je aan een dagje uit niet genoeg. 2021 is het jaar van de campervakanties! Vlak naast de haven vind je een aantal ingerichte camperstaplaatsen. Bijzonder overnachten bij het water.


Conform de vakantietrends van 2022 gaan we steeds meer voor een duurzame vakantie Nederland en voor een korte vakantie Nederland.


Na een dagje uit Willemsoord Den Helder is het ook mogelijk om de veerboot te pakken en heerlijk een nachtje luxe genieten op Texel.


Op het moment van schrijven (2022) zijn er diverse plekken op het terrein va Willemsoord Den Helder waar je gratis mag parkeren. Wanneer je de bordjes Willemsoord aanhoud, kom je er vanzelf langs. Let op, dit soort informatie is altijd een momentopname. Dit soort zaken zijn soms ineens anders. Check tijd de huidige informatie ter plekke en/ of online op de site van de gemeente Den Helder. Direct nabij het stadscentrum Den Helder vind je momenteel wel diverse blauwe parkeerzones.


Happy Vibes in Den Helder! Den Helder bleek in 2020 de meest zonnige plek van Noord Holland. Den Helder had meer zonuren dan vele andere Nederlandse plaatsen. Zonliefhebbers, haast je voor een bijzonder zonnig uitje naar Den Helder!


Slim combineren is altijd fijn. Welke pareltjes vind je in de nabije omgeving?

  • Breng een bezoek aan het vissersdorp Den Oever;

  • Mooie wandelroutes Nederland; ga naar de Noordduinen. Grafelijkheidsduinen en doe een heerlijk wandeling door duinen, bos en pak een stukje strand mee;

  • Bijzonder uitje; uitwaaien in het dorp Huisduinen en of breng er een bezoek aan het magische fort Kijkduin.

  • Rijd voor beleving door naar de Afsluitdijk;

  • Schelpen zoeken in Nederland.

Heb jij nog een leuke aanvullende uitjes in Nederland tip voor de Noordkop? Deel hem dan via de reacties onder dit blog.


Vrijetijdstip Noord-Holland bewaren voor later? Pin dan heel eenvoudig één afbeelding op je eigen Pinterest bord en kom later gemakkelijk nog eens terug.


Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page