top of page

Dagje uit Groningen stad: handige tips


Een dagje uit Groningen stad, heerlijk genieten van historische plekken, bijzondere gebouwen, studentenvibes en nog veel meer! In Groningen stad valt veel te zien en te beleven. Steeds meer bezoekers weten de weg te vinden voor een uitje naar gastvrij Groningen. Wanneer jij gaat voor één dagje uit Groningen stad, is het best lastig om er zelf 'alles uit te halen'. De stad is gewoonweg groot en als 'nieuweling' is de keuze mogelijk overweldigend. Daarom is dit blog een aantal toffe locaties en tips om Groningen stad tijdens één dagje uit te ontdekken.

Wil jij de echte Groninger beleving? Dan moet je minstens een lang weekend de provincie Groningen bezoeken. Combineer dan stad met het bijzondere Groningse ommeland. Groningen is een provincie om te ontdekken. Vol rust, ruimte, Groningse wierden, oude Groningse kerken, de kleinste zeehaven van Nederland, Winsum het mooiste dorp van Nederland, de unieke Noordkaap Groningen en nog zoveel meer.


Met een groepje Groningen ontdekken? Bekijk dan ook: Groepen Groningen.


Een dagje uit Groningen stad begint natuurlijk met de bereikbaarheid van Groningen stad. Net als in andere grote steden, is het geen gemakkelijke opgave om met de auto in of nabij het stadscentrum te komen en de gehele dag daar te parkeren. Een handige oplossing is om met de trein of bus (via een p&r) naar het stadscentrum te gaan.


Wanneer je met de trein naar Groningen gaat, aanschouw je ook gelijk het prachtig historische station en loop je via de museumbrug langs het Groninger Museum. Het is een fijne Groningse route. Stel dat je Groningen stad wilt combineren met een uitje op het Groninger land, dan is het wellicht een optie om daar op het station de auto te laten staan. Ga bijvoorbeeld met de trein naar Groningen stad vanaf uitje historische stad Appingedam of mooiste dorp Winsum.


Via het internet vind je snel en gemakkelijk diverse P & R plekken waar je de auto parkeert en met de bus naar het centrum gaat. Bekijk online wat qua logistiek voor jullie het meest handig is. Wil je het niet vooral praktisch maar ook leuk combineren? Mijn persoonlijke voorkeuren zijn wat dat betreft die bij het recreatiegebied Kardinge en die in de buurt van het vrolijk gekleurde Reitdiephaven.De magische Martinitoren. Vele Nederlanders hebben er wel eens van gehoord! Een prachtig hoge verschijning, midden in de stad. In de Groningse volksmond wordt hij d 'olle Grieze genoemd. In 1469 zijn onze voorouders met de bouw gestart. Hier is vele jaren aan gewerkt. Hij is 97 meter hoog en heeft al veel meegemaakt. Wanneer het mogelijk is, is het zeker de moeite waard om dit wonder eens te beklimmen. Het beklimmen van de Martinitoren is tegenwoordig alleen mogelijk in combinatie met een rondleiding door een Martinitoren-gids.


Achter de Martinitoren vind je de Martinikerk en het Martinikerkhof. Een prachtig historisch gebied. Loop er eens rond en laat je verwonderen. Ben je toe aan een pauze? Aan het Martinikerkhof vind je een prachtig 'verborgen plekje'. Bekijk: thee drinken in Groningen.


Loop vanuit het Martinikerkhof naar de Prinsentuin en geniet van de serene rust binnen muren. In de mooie maanden van het jaar is er een 'theeschenkerij'. Bewonder de tuin en kom heerlijk tot rust middenin het drukke stadscentrum. Bijzonder!


Sinds de winter van 2019 is het forum Groningen te bezoeken. Je vindt het Forum vlakbij de Martinitoren. Een bijzondere, moderne en opvallende verschijning. Het Forum is bedoeld als bijzondere ontmoetingsplek. Er is altijd iets te beleven en te zien! Op de website van het Groninger Forum vind je de actuele mogelijkheden. Denk in ieder geval aan exposities, film kijken, museum Storyworld, de bibliotheek, horeca en geweldig uitzicht.


De Folkingestraat Groningen is bekend geworden door de benoeming ''leukste winkelstraat van 2014''. Het is er gezellig, sfeervol, vrolijk, kleurrijk en je vindt er originele zaakjes. Wat mij betreft een ontdekkingstocht waard!

Ariola in de Folkingestraat is trouwens in 2015 benoemd tot ''leukste winkel van 2015''. Bij Ariola ontdek je allerlei Italiaans lekkers.

Ga naar de Folkingestraat om te winkelen, een ijsje eten of ga heerlijk lunchen of dineren. Persoonlijk ben ik erg dol op de inktvis tajine bij Mechoui in de Folkingestraat. Ik heb iets soortgelijk nog nergens anders ontdekt.


Het Noorderplantsoen is één van de populairste wandel- en chillplekken van de Groningers. Het is de plek van een oude vesting waar vroeger oorlog werd gevoerd. Inmiddels een populaire ontmoetingsplek voor outdoor vrijetijdsbesteding. En in de zomer, ligt iedereen er gewoon lekker op een handdoekje!


Een georganiseerde wandeling Groningen stad kan erg fijn zijn wanneer je de stad voor het eerst bezoekt. De stad is dusdanig groot dat het moeilijk is om tijdens één dagje uit, alle toffe hoogtepunten zelf te bezoeken.

Tijdens een georganiseerde wandeling komen de belangrijkste Groninger verhalen en inwoners aan bod, kunst, architectuur en prachtige historische plekken. Bekijk: wandeling Groningen stad.
Als je gaat fietsen in Groningen stad is het mogelijk om in hetzelfde tijdsbestek meer te zien. Naar wandelen is fiets ook steeds meer in opkomst als vrijetijdstrend. Tijdens een georganiseerde fietstocht door Groningen stad ga je samen met een groepje met gids op de fiets langs alle Groningse hoogtepunten.


Wil jij meer van Groningen ontdekken, dan is het nodig dat je langer blijft. Kies voor bijzonder overnachten Groningen.

Bekijk: overnachten in een historisch pand Groningen, middenin het stadscentrum.

Bekijk: overnachten op een design locatie Groningen. Niet in het centrum maar wel aan het bekende Hoornsemeer.Heb jij één toffe favoriet voor een dagje uit in Groningen stad? Laat het gerust weten door middel van een reactie onderaan dit blog. Groningen stad telt zoveel prachtige buurten en deelstukken dat je er wel een boek over kunt schrijven!

Wil jij deze Groningen tips bewaren voor later? Pin dan gemakkelijk de afbeelding op je eigen Pinterest bord en kom later nog eens terug.


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page