top of page

De bollenvelden Nederland, ontdek de kop van Noord-Holland

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2022


De bollenvelden in Nederland. Absoluut een van onze eigen unique selling points op het gebied van toerisme. Je ziet ze in Zuid-Holland, Noord-Holland en tegenwoordig zelf in de provincie Groningen. Het lijkt wel of het gebied steeds veder uitbreid. Of hebben wij er sinds de corona-pandemie steeds meer oog en aandacht voor?


Vrolijk, gekleurd, stralend en bloeiend in het voorjaar. Het perfecte visitekaartje van Nederland. Een plek waar ik me helemaal blij voel.


De bollenvelden Nederland is wat mij betreft een heel fijn bijzonder uitje. Tot de corona-pandemie waren het alleen niet de Nederlanders zelf die hier het meest van genoten. Onze Duitse buren en ook andere buitenlandse toeristen waren altijd meer dan de Nederlanders gericht op de bollenvelden als bijzonder uitje en/of bijzondere vakantieplek Nederland. Toch zijn het in verhouding meer Duitsers en andere buitenlandse toeristen die hier gebruik van maken als bijzonder uitje dan wij Nederlands. Al lijkt daar sinds de coronacrisis verandering in te komen.


Een bezoek aan de bloeiende bollenvelden is mijn favoriete uitje in het voorjaar. Voor de bollenboeren gaat het uiteraard om de bollen. Het is een belangrijke inkomstenbron in de provincie Noord-Holland. Maar ik vermoed dat ze zelf ook wel vrolijk worden van al die mooie kleuren in de frisse voorjaarslucht.


Wanneer staan de bollenvelden in bloei? Wat is nou het beste moment voor een bezoek aan de bollenvelden in het voorjaar? Het bollenseizoen loopt van circa half maart tot half mei. Het begint altijd met de bloei van de krokussen. Daarna volgen de hyacinten en de narcissen. Het is maar net wat je wilt zien en de weersomstandigheden hebben uiteraard ook invloed.


Zuid-Holland, Noord-Holland of Groningen, waar vind je de grootste bollenvelden? De experts zeggen dat je het grootste bloembollenveld (van de wereld!) in de kop van Noord-Holland vindt. Tussen >>Sint Maartensvlotbrug en >>Petten aan zee barst het in het voorjaar van de vrolijke bloemen. Met een enkele kleine onderbreking, lopen de bollenvelden door naar >>Callantsoog en Julianadorp.


Wist je dat je in Sint Maartensvlotbrug een bijpassend bijzonder bloembollen uitje hebt? Een outdoor, natuurlijk speelpark, het Land van Fluwel. Door middel van een audiotour ontdek je het verhaal van de tulp.

Tijdens het bollenseizoen is er tegen een meerprijs een treintje waarmee de bollenbeleving nog dichterbij komt. En de kers op de taart? De prachtige uitkijktoren. Heerlijk turen over de bollenvelden. En waar de kinderen met een glijbaan vanaf naar beneden gaan.

Overigens is er naast de bollenbeleving nog meer te doen in het Land van Fluwel. Wij zijn er al een aantal keren voor een dagje uit in de kop van Noord-Holland geweest. Lekker op de blotevoeten genieten van het blotevoeten pad, klimmen en klauteren, spelen en genieten bij de trekvloot.


Poldertuin Anna Palowna

Aan de Breevaart 2, tegenover de kerk van Anna Palowna vind je bijzonder uitje De Poldertuin. Een gratis te bezoeken tuin die wat mij betreft vooral in het voorjaar bijzonder leuk is. In het najaar planten vele vrijwilligers hier zeer diverse soorten bloembollen. Ze planten er wel duizenden! In de periode van circa half maart tot half mei staan deze voorjaarsbloeiers in bloei. Vrolijke kleuren, een zen sfeer en je doet er zelf volop bolleninspiratie op. Sommige zeggen zelfs dat De Poldertuin, de Keukenhof in het klein is!


Ben jij tijdens je vakantie in eigen land geinspireerd geraakt door de pracht van de bollenvelden? Het leuke is dat vele bollenboeren een eigen verkoopstalletje voor de deur hebben staan. Hier koop je de bloembollen om in je eigen tuin te poten en/of een vrolijk bloemstuk.


In de zomer naar bollenvelden? Ook dan zijn de bollenvelden in de kop van Noord-Holland een heerlijke plek voor op vakantie in eigen land. Lees daarvoor het blog >>de bollenvelden Noord-Holland in de zomer.


Ben jij net als ik, dol op de bollenvelden? Blijf dan minsten een paar nachten overnachten in de kop van Noord-Holland. Een paar overnacht ideeen in de bollenstreek in de kop van Noord-Holland.En over één van mijn favorieten schreef ik een blog; >>Vakantiehuis Nederland & camping Sint MaartenszeeRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page