De leukste mogelijkheden in het allermooiste dorp van Nederland in 2020; WINSUM

Bijgewerkt op: 15 dec 2021

Net boven de mooie stad 🏘Groningen🏘 ligt Winsum. Het prachtige Groningse Winsum is door de ANWB in 2020 benoemd tot allermooiste dorp van Nederland. In de zomer van 2020 vond de huldiging plaats. Ik vind Winsum een terechte winnaar. Wat een sprookjesachtige plek in Nederland. Een heerlijk Wow dagje uit in Nederland.


Waar valt Winsum onder?

Het leukste dorp Winsum valt onder de Gemeente Het Hogeland.

Het is een oud zeekleigebied in het noordelijk deel van de provincie Groningen. De naam 'Hogeland' is een verwijzing naar dat het gebied boven zeespiegel ligt. In ´Het Hogeland´ vind je een aantal mooie Wierdendorpen. Het huidige 'Winsum' bestaat van oorsprong uit drie wierdedorpen: Winsum, Obergum en Bellingeweer.

Onder Het Hogeland valt bijvoorbeeld ook vissersdorp Zoutkamp, Lauwersoog en het gebied vol Groningse rust en ruimte maar waar je toch nooit alleen bent; Harssensbosch. Winsum is ook leuk te combineren met één van de spots aan het Reitdiep.


wat te doen in winsum

Wat is er te zien in Winsum?

In het centrum van het dorp Winsum loop je langs prachtige panden, over mooie

bruggetjes, langs het water en voorbij vele monumenten (het zijn er op dit moment van schrijven totaal 59). Vele Groningse fotospots dus;-)

Ook vind je 'aan de rand' van het dorp leuke dingen om te doen. Wat dacht je van een bezoek aan de boerderijwinkel van de biologische kaasboerderij Kleikracht?

En bij Marenland kun je terecht voor fijne watersporten en leuke uitjes noord Nederland.


Pieterpad Winsum

Het Pieterpad. Een van de bekendste lange afstandswandelingen in Nederland. Vind je dit wel heel tof maar ben je geen echte lange afstandswandelaar? Loop dan in Winsum een mini stukje van deze beroemde wandelroute. Just to get the vibes.

pieterpad winsum

Loop een stukje langs het mooie Winsumerdiep aan De Schouwerzijlsterweg. Geniet er van het uitzicht op Marenland. Wandel binnendoor en ga via Het Aanleg (2x kringloop Winsum) weer richting het centrum.


Dorpsplein Winsum

Sinds september 2021 staat er een borstbeeld van oud-burgemeester Enno Wierda op het dorpsplein van Winsum. In 2021 is het 100 jaar geleden dat Enno Wiersma is overleden. Hij benoemde de gemeente Winsum als erfgenaam. De hieruit voortgekomen stichting ondersteunt diverse initiatieven in de voormalig gemeente Winsum.


Beste rookworst van Nederland

Misschien wel de lekkerste en beste rookworst van Nederland! Maar smaak blijft persoonlijk. Keurslager H. Kamps uit Winsum deed september 2021 weer mee met de jaarlijkse rookworstkeuring. Het resultaat? Goud! Perfect voor de beleving van je smaakpupillen in de winter! Gemaakt van varkensvlees uit de directe omgeving, de varkens zijn diervriendelijk groot gebracht en er wordt een eigen samengestelde, unieke kruidenmix gebruikt. De wintertip van 2021 voor het leukste dorp van Nederland.

beste rookworst van Nederland in winsum

Dit zijn mijn persoonlijke WOW-shops in het allermooiste dorp van Nederland


In willekeurige volgorde:-) ✅Voor de heerlijkste kaas, noten en andere aanverwante zaken als koolzaadhoning; het kaas en notenhuysch. Kaasboer Johan heeft in het verleden meegedaan met 'Heel Holland bakt'. Probeer hier bijvoorbeeld eens de fijne Winsummer boogkaas. In het weekend hebben ze er soms ook heerlijke soepen🥣. En leuk om te weten: dit is de meest noordelijke kaaswinkel van Nederland. ✅De natuurvoedingswinkel Fluitekruid. Ook voor heerlijk broodbeleg, ze hebben er

leuke smeersels. Veel originele producten en soms zelfs bloemen van de Bloemenboerin. ✅De boeketmakerij, voor leuke cadeau boeketten van bijvoorbeeld koffie, thee of snoepjes. Deze winkel heeft trouwens ook een handige webshop. ✅En voor de allerlekkerste chocolade en bonbons; Yann chocolaterie😋. Hele dikke aanrader voor alle vrouwen die veeeel van chocolade houden.

De Glocal Art Store. Tropical vibes in combinatie met de sfeer van een knus

boetiekje. Origineel, verrassend, kleurrijk en net even anders. Eerlijke en ambachtelijke producten van ver weg en lokaal. Leuke accessoires voor in huis, sieraden maar ook leuke originele items voor de kinderkamer. Als ik langs dit leuke boetiekje loop, voel ik al de happy vibes.Ontdek Winsum tijdens een dorpswandeling met dorpsgids

Wil je Winsum ontdekken met een echte Winsum expert? Kies dan voor een dorpsgids. Wanneer je met een dorpsgids aan de wandel gaat, weet je zeker dat je mooiste plekken van Winsum gaat ontdekken. Daarnaast vertellen ze je ook nog eens de beste verhalen;-) Meer informatie vind je op hun eigen site dorpsgids Winsum.


Waarom een bezoek aan deze mooie plaats Winsum


  • Vlak bij de bruisende stad Groningen, maar dit sfeervolle dorp is zelf voorzien van alles wat een mens maar kan wensen tijdens een dagje uit in Nederland. Je kunt stad en ommeland naar wens combineren.

  • Monumenten bewonderen.

  • Je koopt er diverse streekproducten Groningen om je echt volledig onder te dompelen. De streekbeleving.

  • Ouderwets shoppen bij de leukste boetiekjes.

Winsum telt nog veel meer pareltjes die ik nu (nog niet) in dit blog beschreven heb.


Wat is jouw ultieme Wow beleving in Winsum tip?

Je kunt hem toevoegen bij de reacties. Laten we elkaar inspireren met de leukste er op uit tips :-)

Het leukste dorp van Nederland, Winsum
Winsum, het leukste dorp van Nederland!568 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven