top of page

De leukste mogelijkheden in het allermooiste dorp van Nederland in 2020; WINSUM

Bijgewerkt op: 31 mei 2023


Wat te doen is het allermooiste dorp van Nederland; Winsum? Net boven de mooie stad Groningen ligt het Groningse dorp Winsum. In 2020 is Winsum door de ANWB benoemd tot het mooiste dorp van Nederland. In de zomer van 2020 vond de huldiging plaats. En het lijkt wel alsof Winsum sinds die dag alleen maar mooier en leuker wordt! Een officiële benoeming door de ANWB zorgt natuurlijk voor een enorme boost en volop nieuwe inspiratie!


Een bezoek aan het Groningse dorp Winsum is één van mijn favoriete uitjes noord Nederland. Al vele keren bracht ik een bezoek aan Winsum en nog steeds ben ik er niet uitgekeken. Een dorp die je blijft verwonderen en prikkelen. Plan jij ook snel een dagje uit Winsum?

Kom je vanuit Groningen stad naar Winsum toe? Lees dan vooral vooraf even de >>tips route Groningen stad naar Winsum. Onderweg zijn er namelijk wat leuke pareltjes die een tussenstop waard zijn.


Het mooiste dorp van Nederland; Winsum valt onder de Groningse Gemeente Het Hogeland.

Het is een oud zeekleigebied in het noordelijk deel van de provincie Groningen. De naam 'Hogeland' is een verwijzing naar dat het gebied boven zeespiegel ligt. In ´Het Hogeland´ vind je een aantal mooie Wierdendorpen. Het huidige 'Winsum' bestaat van oorsprong uit drie wierdedorpen: Winsum, Obergum en Bellingeweer.

Onder Het Hogeland valt bijvoorbeeld ook vissersdorp Zoutkamp, Lauwersoog en het gebied vol Groningse rust en ruimte maar waar je toch nooit alleen bent; Harssensbosch. Winsum is ook leuk te combineren met één van de spots aan het Reitdiep.


wat te doen in winsum

In het centrum van het dorp Winsum loop je langs prachtige panden, over mooie

bruggetjes, langs het water en voorbij vele monumenten (het zijn er op dit moment van schrijven totaal 59). Vele Groningse fotospots dus;-)

Ook vind je 'aan de rand' van het dorp leuke dingen om te doen. Wat dacht je van een bezoek aan de boerderijwinkel van de biologische kaasboerderij Kleikracht?

En het Winsumerdiep biedt diverse mogelijkheden om te genieten van het water.


Het Pieterpad. Een van de bekendste lange afstandswandelingen in Nederland. Vind je dit wel heel tof maar ben je geen echte lange afstandswandelaar? Loop dan in Winsum een mini stukje van deze beroemde wandelroute. Just to get the vibes.

pieterpad winsum

Loop een stukje langs het mooie Winsumerdiep aan De Schouwerzijlsterweg. Geniet er van het uitzicht op Marenland. Wandel binnendoor en ga via Het Aanleg (2x kringloop Winsum, voor de kringloopfans noord Nederland zeker een aanrader) weer richting het centrum.


Bijzonder cadeau tip! Geef iemand de eerste etappe van het Pieterpad (Pieterburen - Winsum) cadeau. Bekijk >>dit bijzondere uitje als cadeau.


Sinds september 2021 staat er een borstbeeld van oud-burgemeester Enno Wierda op het dorpsplein van Winsum. In 2021 is het 100 jaar geleden dat Enno Wiersma is overleden. Hij benoemde de gemeente Winsum als erfgenaam. De hieruit voortgekomen stichting ondersteunt diverse initiatieven in de voormalig gemeente Winsum.

Maar het dorpsplein Winsum staat voor meer eropuit Noord-Nederland plezier.


  • Bewonder de toffe beschilderde Winsum kei.

  • Op donderdag geniet je er van de (kleine) weekmarkt Winsum.

  • Kijk om je heen en je spot de gezellige bibliotheek Winsum, horeca Winsum, winkeltjes en die hele fijne wandelroute over het mooie bruggetje naar de Hoofdstraat van Winsum.

Misschien wel de lekkerste en beste rookworst van Nederland! Maar smaak blijft persoonlijk. Keurslager H. Kamps uit Winsum deed september 2021 weer mee met de jaarlijkse rookworstkeuring. Het resultaat? Goud! Perfect voor de beleving van je smaakpupillen in de winter! Gemaakt van varkensvlees uit de directe omgeving, de varkens zijn diervriendelijk groot gebracht en er wordt een eigen samengestelde, unieke kruidenmix gebruikt. De wintertip van 2021 voor het leukste dorp van Nederland.


Juist ook voor een dagje weg met het gezin is het Groningse Winsum een leuk uitje. Naast dat het gewoon een gezellig en mooie dorp is om met elkaar door heen te lopen en her en der ergens binnen te stappen; is er meer. Wat is leuk om met de kinderen in Winsum te doen?

  • Achter het mini winkelcentrum (Albert Heijn) Obergon vind je een zeer geliefde fijne speeltuin. Ook vind je er een volière vogels van de vogelvereniging.

  • In Bellingeweer vind je Hertenkamp de Borgstee.

  • Een origineel en bijzonder uitje, het Kinderboekenhuis Winsum.

  • Een zomeruitje Winsum, bezoek het openluchtzwembad Winsum.

beste rookworst van Nederland in winsum

Een van mijn persoonlijke favoriete uitjes in Noord-Nederland. Af en toe heerlijk rondstruinen door het sprookjesachtige dorp Winsum. Wanneer je voor het eerst naar Winsum gaat, is het fijn als je vooraf een beetje een beeld hebt van wat je er kunt verwachten. Hieronder een opsomming van mijn persoonlijke favoriete winkels in Winsum. Let op, de winkels staan in willekeurige volgorde en het blijft natuurlijk een momentopname. Winsum blijft zich vernieuwen en heeft meer leuks te bieden! ✅Voor de heerlijkste kaas, noten en andere aanverwante zaken als Groningse koolzaadhoning; het kaas en notenhuysch. Kaasboer Johan heeft in het verleden meegedaan met 'Heel Holland bakt'. Probeer hier bijvoorbeeld eens de fijne Winsummer boogkaas. In het weekend hebben ze er soms ook heerlijke soepen. En leuk om te weten: dit is de meest noordelijke kaaswinkel van Nederland. Leuk voor op je persoonlijke winkel-wishlist! ✅De natuurvoedingswinkel Fluitekruid. Ook voor heerlijk broodbeleg, ze hebben er

leuke smeersels. Veel originele producten en soms zelfs bloemen van de Bloemenboerin. De boeketmakerij, voor leuke cadeau boeketten van bijvoorbeeld koffie, thee of snoepjes. Deze winkel heeft trouwens ook een handige webshop.


✅Kringloopwinkel Winsum. Om de hoek bij de Boeketmakerij, aan Het Aanleg in Winsum, vind je twee keer een kringloopwinkel Winsum. Goudgoed Winsum en Dorcas Winsum zitten hier vlak naast elkaar. Persoonlijk ben ik groot voorstander van duurzaam hergebruik. ✅En voor de allerlekkerste chocolade en bonbons; Yann chocolaterie😋. Hele dikke aanrader voor alle vrouwen die veeeel van chocolade houden.

De Glocal Art Store. Tropical vibes in combinatie met de sfeer van een knus

boetiekje. Origineel, verrassend, kleurrijk en net even anders. Eerlijke en ambachtelijke producten van ver weg en lokaal. Leuke accessoires voor in huis, sieraden maar ook leuke originele items voor de kinderkamer. Als ik langs dit leuke boetiekje loop, voel ik al de happy vibes.


Discus dierenwinkel Winsum. Deze dierenwinkel heeft een fijne collectie hondensnacks. Samen met de kinderen snuffel ik hier graag rond voor een fijne traktatie voor onze kleine hippe hond. Zo kochten we hier al eens een hondencroissant, een schattig roze botje en fijne hondentandenborstel. Daarna werpen we dan nog even een blik op de dieren en op de achtergelegen molen 'De Vriendschap'. Een mini-beleving, waar altijd weer genieten.


Wil je Winsum ontdekken met een echte Winsum expert? Kies dan voor een dorpsgids. Wanneer je met een dorpsgids aan de wandel gaat, weet je zeker dat je mooiste plekken van Winsum gaat ontdekken. Daarnaast vertellen ze je ook nog eens de beste verhalen;-) Meer informatie vind je op hun eigen site dorpsgids Winsum.


Als jij fan ben bent van mooie uitjes in Nederland, heb jij inmiddels ongetwijfeld al

een goede reden gelezen 'waarom een bezoek aan Winsum'.


Hieronder mijn vier favoriete redenen voor een dagje uit Winsum.

  • Vlak bij de bruisende stad Groningen, maar dit sfeervolle dorp is zelf voorzien van alles wat een mens maar kan wensen tijdens een dagje uit in Nederland. Je kunt stad en ommeland naar wens combineren.

  • Monumenten bewonderen.

  • Je koopt er diverse streekproducten Groningen om je echt volledig onder te dompelen. De streekbeleving.

  • Ouderwets shoppen bij de leukste boetiekjes.

Winsum telt nog veel meer pareltjes die ik nu (nog niet) in dit blog beschreven heb.


Wat is jouw ultieme Wow beleving in Winsum tip?

Je kunt hem toevoegen bij de reacties. Laten we elkaar inspireren met de leukste er op uit tips :-)


Samen met het team, de familie of ander fijn gezelschap Noord Groningen ontdekken tijdens een georganiseerd uitje?


Jolanda, van The Wow Effect Events is Eventmanager Groningen Het Hogeland. Bekijk de mogelijkheden voor een exclusief groepsuitje Groningen Het Hogeland.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page