top of page

Dit oude vissersdorp in Noord Holland lijkt net een openluchtmuseum: bezoek Kolhorn

Bijgewerkt op: 25 feb. 2022

Geheel onverwachts stuitte ik op een oud vissersdorp in de kop van Noord-Holland! Het was net of ik door een openluchtmuseum Nederland liep!

Hoe ik zomaar in Kolhorn terechtkwam?

Ik was online op zoek naar een ijsproeverij als gezinsuitje in de kop van Noord-Holland. Toevallig was er op dat moment een ijsproeverij te boeken bij een leuk restaurant in het dorp Kolhorn. Inmiddels is dat betreffende restaurant overgenomen. Heel jammer want persoonlijk vond ik het een heel leuk gezinsuitje in een prachtige omgeving. Een ijsproeverij is wat mij betreft een perfect gezinsuitje in de zomer. Wanneer we er met zn allen veel naar zoeken, zal het aanbod vast vanzelf meer boven drijven;-)

Kolhorn is eigenlijk nog niet zo bekend bij de massa.

Daarom in dit blog meer over Kolhorn in de kop van Noord-Holland.


Waar ligt het dorp Kolhorn? Velen die ik spreek, hebben er nog niet eerder van gehoord.

Kolhorn is een bijzonder sfeervol dorp wat zo'n 8 km van de stad Schagen ligt. Tevens ligt Kolhorn aan de bekende West-Friese Omringdijk.

Kolhorn is net een groot, sfeervol, openluchtmuseum. Het was net of ik door het Zuiderzeemuseum (het bekende museum uit Enkhuizen) liep.


Het sfeervolle oude vissersdorp Kolhorn in West-Friesland lag tot halverwege de 19e eeuw aan

de Zuiderzee. Je wandelt er over sfeervolle bruggetjes en langs de meest prachtige typisch West-Friese panden voorzien van knap houtsnijwerk.


Verwonder jezelf over de zwarte boeten die je onderweg ziet. Hier werd vroeger het turf in bewaard. Afhankelijk van je bezoekmoment, gluur je als vanzelf naar de mooiste natuurtuinen. Een enkeling heeft zijn tuin(op sommige momenten) opengesteld voor de verkoop van een drankje of een uniek handgemaakt item. Op deze manier creeeren de bewoners met elkaar, waarschijnlijk onbewust, een prachtig en origineel bijzonder uitje.


Het fijne aan Kolhorn is dat het dus geen echt museum is. Je kunt er dus altijd heen en altijd de sfeer van toen beleven. Ik deed in Kolhorn bij de Eglantier een proeverij van 12 verschillende smaken achter elkaar.


Inmiddels is er een nieuwe eigenaar met een nieuwe kaart. Menukaarten veranderen geregeld dus wie weet;-) Blijf samen van het leven genieten en onderzoek wat er er mogelijk is,Ps. Check mijn highlight Kolhorn op Instagram voor meer sfeerbeelden van Kolhorn.


Museum uitje in West-Friesland

In museum de Turfschuur vind je onder andere informatie over 1000 jaar strijd tegen te water. Het voortdurend aanpassen aan andere omstandigheden en meer.


Suppen als vrijetijdsbesteding in West-Friesland

Kolhorn is een prachtig waterrijk dorp om te gaan suppen. Geniet ondertussen van de pittoreske West-Friese huizen en sup over het relatief rustige water.

Streekproducten West-Friesland

Maak de streekbeleving intenser door te genieten van een streek product. Hoe meer zintuigen er aan bod komen, hoe beter de beleving. Ga in Kolhorn, dus eens Kolhorner Roem drinken. een uniek en eigen zomers biertje verkrijgbaar bij De Eglantier.


Varen als vrijetijdsbesteding in West-Friesland

Een waterrijke omgeving vraagt om een heerlijk verfrissend wateruitstapje! En vervolgens met je eigen (gehuurde) bootje aanmeren in de jachthaven van Kolhorn. Vergeet de zonnebrandcrème niet!


Eropuit wandelen of een rondvaart Kolhorn

Via de Stichting Oud Kolhorn kun je rondwandelingen en rondvaarten door Kolhorn boeken.


Nachtmarkt Kolhorn

Afhankelijk van de omstandigheden, wordt er een paar keer per jaar een bijzondere nachtmarkt Kolhorn gehouden. Een bijzonder uitje in een bijzonder West-Fries dorp.


Heb jij een favoriete Kolhorn beleving? Laat het gerust weten via een reactie onderaan deze pagina.


Wil jij Kolhorn op je vrijetijdswishlist zetten? Pin dan heel eenvoudig één van de afbeeldingen op je eigen Pinterest bord.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page