top of page

Uitjes in Friesland; Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Bijgewerkt op: 29 aug. 2021

Aan de kop van de Afsluitdijk, aan de Friesland zijde, vind je een bijzondere beleving. Het Kazemattenmuseum. Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik fan ben van de aanstaande belevingen bij De Afsluitdijk. Maar ook in Friesland, net voor de Afsluitdijk vind je een interessante historische beleving! Iets leren en een tof uitje is wat mij betreft altijd een goede combinatie.

En yes! Je kunt de kaartjes voor het Kazemattenmuseum nu via de link onderaan dit blog online bestellen en reserveren!

kaartjes kopen kazemattenmuseum

Voor echt jonge kinderen zijn bepaalde delen van het museum (animatie) best spannend. Heb je schoolgaande kinderen met geschiedenisles en/of interesse in het hoe en wat rondom de tweede wereldoorlog? Dan is het Kazemattemuseum superleuk voor een dagje weg met het gezin. Wanneer je de tijd wilt nemen om alle informatie goed te bekijken etc., dan kun je je hier zeker een halve dag vermaken.

uitjes in friesland

Wat zijn kazematten?

Wat is een kazemat nu eigenlijk? Een kazemat is een ruimte waar je een vuurwapen kunt opstellen. Een kazemat is voorzien van schietgaten en moet bescherming bieden tegen het vuur van de vijand. Het maakte vroeger vaak deel uit van een vesting.

bunkers friesland
kazematten friesland

Bijzonder Kazemattenmuseum

Een bezoek aan het Kazenmattenmuseum Friesland staat garant voor de beleving van een uniek verhaal. Het is een bezoek aan de enige plek in Europa waar in mei 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep! 225 Nederlandse soldaten hielden hier, op deze bijzondere Friese plek, 17.000 soldaten tegen!

uitje kazematten museum friesland

Beleving Kazemattenmuseum Friesland

Het Kazemattenmuseum Friesland behoort op dit moment nog niet tot de meest bekende musea Nederland. Het ligt ook wat verscholen (in een hele mooie hoek!). Ik was er zelf ook al regelmatig voorbij gereden zonder te bedenken, ''aan dit Friese uitje moet ik eens een bezoek brengen''. En nu, nadat ik er geweest ben? '' Ik wil hier zeker in de toekomst nog eens heen!''

Wat is er te beleven in het Kazemattenmuseum Friesland? Er is veel te beleven. Ik was zelf nogal verrast!

Let op, dit is een momentopname. De uitgangspunten van een uitje blijven veelal hetzelfde. Toch kan een uitje elk willekeurig moment iets veranderen. Regelmatig veranderen draagt immers bij aan The Wow Effect.


Hoe kom je bij het Kazemattenmuseum Friesland?

hoe kom je bij het kazemattenmuseum

Alleen al om bij de ingang van het museum te komen is een grote beleving. Kornwerderzand is eigenlijk een voormalig werkeiland bij de Afsluitdijk. Wij parkeerden vlakbij het Afsluitdijk Waddencentrum 1c. Vanaf die kant staat het gelukkig wel heel fijn met bordjes aangegeven. Maar, dan ga je dus een klimmend avontuur aan. Trappen op en af bij de Afsluitdijk. En daar gebeurde het! Op den duur wandel je over een smalle wandelstrook langs de Afsluitdijk. Overal dikke plassen. En bam, de bus rijdt er zo door de plassen. Wij kletsnat. Vluchten was geen optie. Je bent er alleen op het smalle wandelstrookje van de Afsluitdijk.


De bunker beleving

In het Kazemattenmuseum zijn diverse bunkers aanwezig die je van binnen kunt bewonderen. Heel indrukwekkend om de verschillende ruimtes te mogen betreden. Bekijk de bijzondere uitrustingen, keuken en kookgerei, slaapvertrekken in bunkers (met originele stromatrassen!) en loop heel dicht langs de nog originele urinoirs in de bunkers.

bunker beleving nederland

Verwonder en bewonder observatieposten, een commandopost en een onderofficierenvertrek.

bunkermuseum nederland

Wat ik zelf ook erg indrukwekkend vond waren de stalen toegangsdeuren en gangetjes in de bunkers. Indrukwekkende animaties met geluid (bam!) maken de sfeerbeleving compleet. Let op, voor kleine kinderen best spannend.

Voor kinderen met geschiedenisles en interesse in het hoe en wat rondom de tweede wereldoorlog is dit echt een leerzame must see.

commandopost bunker friesland oorlog

Pauzeplek Afsluitdijk

Een onverwachte bijzondere plek voor een kop koffie bij de Afsluitdijk. Vlak aan het begin van het museum vind je het bezoekerscentrum. Hier kun je onder andere een film in de filmzaal bekijken over de geschiedenis van de Afsluitdijk en de kazematten. Ook is er buiten een snoezig klein terrasje voor een fijne pauze.

koffie drinken afsluitdijk
  • Je krijgt antwoord op vele interessante vragen

  • Bewonder materialen uit de oorlogstijd

  • Animatiemateriaal wat echt wel bij je binnen komt

  • Verken het bijzondere buitenterrein

  • Bijzonder uitzicht op de sluizen van De Afsluitdijk

Er zijn genoeg redenen om dit bijzondere museum Friesland te bezoeken!


Kaartjes Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Reserveer en koop nu je toegangskaarten via onderstaande link.,bijzonder uitje bij afsluitdijk

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page