top of page

Mooie plekken Nederland; de Waddenzee


Mooie plekken Nederland. Persoonlijk ben ik erg fan van de altijd weelderige Waddenzee. Onze Waddenzee staat sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst en is een bijzonder uitje in Nederland. Steeds meer mensen genieten van de omgeving van de Waddenzee tijdens vrijetijdsbelevingen.


Het is ook een magische stuk Nederland. De zee, de vogels, de vissen en een uniek ecosysteem. Ook heel speciaal is dat de Waddenzee het enige natuurgebied in Nederland is dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.


Iedereen kent de Nederlandse Waddeneilanden. Omgeven door de Waddenzee. Maar ook op het vast land is het heerlijk genieten van de Nederlandse Waddenkust. Genieten van de Nederlandse Waddenkust doe je in de >>provincie Friesland, >>provincie Noord-Holland (de kop van Noord-Holland) of >>provincie Groningen. Heb jij een favoriet stukje waddenkust?Ben jij al eens bij het startpunt van de Nederlandse Waddenzee geweest? Je vindt dit startpunt in het dorp Noord-Hollandse dorp >>Huisduinen. De paal die de start van de Waddenzee markeert vind je hier op het strand. Het startpunt is 'paal 0'. Een bijzondere plek om eens te bezoeken.

De Waddenzee loopt vervolgens verder 'omhoog' langs Noord-Nederland, langs Duitsland, naar Denemarken (tot aan het Deense Esbjerg).Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog. Dit is een beleving waar ik enorm naar uitkijk. Helaas duurt het nog even voor het zover is. Het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee moet in 2024 in Lauwersoog staan. De beleving van ons prachtige Waddengebied zal hier centraal zijn. Het unieke van de Wadden wordt er zichtbaar gemaakt. Het wordt de plek om meer te leren over de Waddenzee. Daarnaast wil het centrum bezoekers inspireren om bewust bezig te gaan voor een betere toekomst voor de Wadden.


Heb je het ontwerp gezien? De prachtige ontwerpen beloven wat! Een Deens architectenbureau ontwierp een energieneutraal gebouw wat perfect in de omgeving past. Ik kan niet wachten. Het Werelderfgoedcentrum is een initiatief van Zeehondencentrum Pieterburen. Zij verhuizen dan van Pieterburen naar Lauwersoog.


Eb en vloed wisselen elkaar elke zes uur af. Regelmatig liggen er dus grote delen van het wad droog. Wadlopen is een geliefd georganiseerd uitje. Lopen over de bodum van de zee! Het uitje dat echt typerend is voor het Nederlandse waddengebied. De één doet het in de provincie Groningen, de ander in Friesland of de kop van Noord-Holland.Wist je dat er een handige app is om meer te leren over de vogels bij de waddenkust? Dit is de app 'Wadvogels' van de Vogelbescherming Nederland. Via de app krijg je inzicht in alle vogels die voorkomen bij de waddenkust. Ook is het mogelijk om via de app geluiden te luisteren. Ook leuk voor een dagje uit met kinderen!


Wil jij in de kop van Noord-Holland de Nederlandse wadden beleven? Zoals al eerder beschreven, beleef en bewonder je het startpunt in >>Huisduinen. In Huisduinen is het ook mogelijk om bijzonder te overnachten met zicht op de Waddenzee! Bezoek daarna bijvoorbeeld het vissersdorp >>Den Oever. Aan de ene kant van Den Oever vind je de Waddenzee en aan de andere kant het IJsselmeer. Bijzonder!

En wanneer je toch in de buurt bent, ga dan ook voor één van de Afsluitdijk belevingen! Je hebt er al het Afsluitdijk Wadden Center maar in de toekomst is het ook een optie om er te wandelen of fietsen met zicht op de Waddenzee. Van Afsluitdijk naar belevingsdijk!

Of ga genieten van nautische sferen in >>Willemsoord Den Helder.


Wil jij in Friesland genieten van de Waddenkust en/of de Waddenzee? Ga dan eens naar >>Harlingen. De stad met de enige zeehaven van Friesland!


Denk eens aan een dagje >>Delfzijl. Delfzijl heeft sinds 2021 een vernieuwd strand en boulevard! Delfzijl ligt aan de Eems, die onderdeel is van werelderfgoed de Waddenzee. Of breng een bezoek aan >>de Breede. De Breede is een prachtig klein Gronings dorpje dat rond 1300 is ontstaan op een kwelderrug in het waddenlandschap. Een bezoek aan de kleinste zeehaven van Nederland is ook bijzonder, >>bezoek Noordpolderzijl.


Heb jij een favoriete plek aan de Nederlandse Waddenkust?


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page