top of page

Beleving in Petten aan Zee

Bijgewerkt op: 11 sep. 2021


Petten aan Zee, een kustdorp met een magisch verhaal....

Vraag jij je wel eens af, wat is er te doen in de kop van Noord-Holland?


In de kop van Noord-Holland vind je een van mijn persoonlijke favorietjes❤. Een sprookjesachtige plek vol kleinschalige beleving. Ga jij voor een dagje uit Nederland of kies jij hier gelijk voor op vakantie in Nederland?


Hoe lang bestaat het dorp Petten aan Zee al? Vermoedelijk is Petten ontstaan in 739.

Petten aan Zee en de strijd tegen het water is een echte soap. In 1388 was er een zanddijk tussen Petten aan Zee en Callantsoog. Dit was niet voldoende. In 1421 werd Petten aan Zee in zijn geheel weggeslagen. Maar Petten aan Zee kwam terug! In 1432 kwam er een slapersdijk achter de duinen, vanaf 1506 werd er gestart met actieve kustverdediging. Helaas was het in 1625 weer raak. Meer dan 100 huizen spoelden weg. In 1793 was het tijd voor een slim plan. Er werd begonnen met de aanleg van de Hondsbossche zeewering.

bijzonder uitje petten aan zee

De Hondsbossche zeewering is inmiddels een indrukwekkend mooi gebied om je te verwonderen. Dit behoort wat mij betreft wel tot de mooie plekken Nederland en een optie om fijn te wandelen en/of een picknick te plannen. De Hondsbossche zeewering loopt van Petten aan Zee tot Camperduin. Na regelmatige stormschade en dijkherstel, zijn de experts in 2015 van start gegaan met het verbreden van de dijk.


In september 2021 las ik geweldig nieuws! De website beslist.nl heeft de reviews van 50 badplaatsen in Nederland vergeleken. En wat kwam daar uit? Yes! Petten aan Zee is de beste badplaats van Nederland! Helemaal mee eens! Op de 10e plek vind je ook een speciale plek in Noord-Holland. Op de 10e plek van beste badplaatsen in Nederland staat het Noord-Hollandse Heemskerk! Ontdek hier in mijn andere blog wat het strand van Heemskerk zo bijzonder maakt!


Wat ik zo heerlijk vindt aan het wandelen bij Petten aan Zee is de overgang van duinen naar bos. Het ene moment geniet je nog van de kuststrook, het volgende moment sta je ineens in een sprookjesachtig bos. Als je geluk hebt, wandel je precies langs het wonderschone Atelier de Zeehaas in Petten aan Zee. De wandelkeuzes in Petten aan Zee zijn fijn!

En, het heidewandelingen seizoen komt er weer aan! Er is ook een klein stukje paarse heide te spotten.


Aan het oosten en zuiden van Petten aan Zee vind je dijken. Deze dijken zijn belangrijk cultureel erfgoed. In eerste instantie is het natuurlijk heel fijn voor de veiligheid dat ze er zijn. Daarnaast zorgt het ook voor mooie aanzichten en er is altijd wel iets moois te spotten. Denk aan verschillende soorten vogels, vlinders en andere insecten. Afhankelijk van het seizoen, geniet je er van vrolijke wilde bloemen. De dijken zijn zeker een wandeling of fietstocht waard.


Een altijd te bezoeken, vrij toegankelijk, "openluchtmuseum" in de Noordkop.The wall of shame is een hele rij knappe kunstwerken gemaakt van zwerfafval aan de kust. Wanneer je langs de wall of shame loopt, ben je je echt weer even keihard bewust van het zwerfafval probleem in Nederland. Die keiharde confrontatie is hier op lokaal niveau in Petten aan Zee keigoed gelukt.


Nederland en zwerfafval bij het strand. Het is vaak nog een te groot probleem. Elke kustplaats in Noord-Holland, eigenlijk in heel Nederland, wil gewoon het schoonste strand van Nederland hebben.

Je vindt de wall op shame bij de strandopgang voor het panoramaduin Petten aan Zee.


openluchtmuseum petten aan zee

Vlak naast de Wall of Shame ga je even lekker die beenspieren trainen.

Via een houten trap ga je het panoramaduin van Petten aan Zee beklimmen.


Deze hoge duin is 26 meter hoog en boven staan diverse bankjes waarop je van het uitzicht kunt genieten. Het is even een klim. Maar, wow, wat kijk je hier fijn over de kustlijn en het prachtige dorp Petten aan Zee.

Duinen Petten aan Zee

Het palendorp Petten aan Zee is misschien wel een van de populairste plekken in Petten. En een opkomende Instagrammable hotspot. De prachtige natuurschommel aan elastieken tussen de palen is ook erg fotogeniek.

Wat is het palendorp Petten aan Zee precies?

Het is een kunstwerk en monument bestaande uit 160 palen op het strand bij Petten. Het is een herinnering aan het oude Petten wat werd overspoeld door de zee.

Als je goed kijkt kun je er de vorm van huizen en een kerk in ontdekken.

palendorp petten aan zee

Een heel fijn belevingscentrum waar je kunt zien, horen en optimaal beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt. Leuke speel en ontdek hoekjes voor de kinderen. Informatief voor de volwassenen. Ook goed voor een kop koffie of thee. Een fijne stop tijdens je wandeling. Helaas momenteel nog gesloten vanwege de corona maatregelen.


Wist je dat er (bijna) elk jaar een NK Makreel roken te beleven is in Petten? Dit event vindt meestal eind juli plaats. Een bijzonder uitje in de Noordkop.

Heerlijk genieten van de beste vers gerookte makreel aan het sfeervolle Plein 1945.

Droom jij van bijzonder overnachten aan zee in een knus en kleinschalig kustdorp?


Petten aan Zee, een dorp in de Noordkop dat elk jaar iets populairder wordt. Op dit moment zijn er twee hele fijne campings in Petten aan Zee, maar de plannen voor strandhuisjes op het mooie strand van Petten aan Zee zijn volop in ontwikkeling.

Wanneer jij fan bent van een absolute toplocatie aan het strand, is Camping Corfwater een perfect voor jouw. Bijzonder overnachten aan zee!

Sfeervol buitenleven en alles is er voor het hele gezin op loopafstand.

Deze zomer (2021) is er trouwens een supertof pop-up surfdorp / surfcamping bij Corfwater! Ook een toffe hotspot voor bijzonder overnachten aan zee in combi met de surf beleving. Surfen is er overigens niet verplicht hoor!


Ga jij liever voor het totale familievakantie concept? Dus inclusief een recreatieprogramma, buitenzwembad en tropische ibiza winkel op de camping? Dan is camping de Watersnip aan de rand van Petten aan Zee een goede optie voor een gezinsvakantie Nederland. Op vakantie in eigen land is best wel een heeeeel goed idee in Petten aan Zee.


Plein 1945 is het knusse dorpsplein van Petten aan zee.

Wat een heerlijk gemoedelijk dorpsplein is dit. Verliefd! De spuitfonteinen in het plein waar vaak kinderen spelen, de fijne bankjes, een paar knusse restaurants, de Spar met ook wat lokale producten, een enkel boetiekje en op dinsdagen regelmatig een rij voor die fijne viskar. Gemoedelijk, knus, vriendelijk en gastvrij. Hier wil je wel wat uurtjes rondhangen.

Plein 1945 petten aan zee

Yes! Petten aan Zee beschikt sinds kort over een toffe hotspot aan Plein 1945. Het dorpsplein van Petten aan Zee. In de voormalige kerk vind je sinds kort Surf Saint. Een toffe shop vol surf- & beachvibes met met de mogelijkheid om een ijsje te eten op dat fijne terrasje aan Plein 1945.

dorpsplein petten aan zee

Ben jij van plan om binnenkort een gezinsuitje naar Petten aan Zee te plannen?

Dit zijn wat mij betreft de leukste adressen van dit moment in Petten aan Zee:

  • Surf Saint in de oude kerk aan het dorpsplein, Plein 1945

  • Pizzeria Bella Napoli aan Plein 1945 voor heerlijke lasagne

  • Informatiecentrum Kust, zand tegen zee. Aan de Strandweg. Spelenderwijs en informatief de magische verhalen rondom de waterstrijd ontdekken. Leer meer over de magische kustversterking. Momenteel helaas nog gesloten vanwege de corona maatregelen.

  • Pannenkoekenrestaurant Buiten aan de Spreeuwendijk. Aan de rand van Petten vind je een restaurant waar gezinnen graag komen. Een kindvriendelijke kaart, trampolines, midgetgolf en tegenover de ingang van het Pettumerbos.

  • The Sandbar op het Zuiderstrand. Een mini chillplek die alleen bij mooi weer (in het seizoen) geopend is. De informatie hierover is te vinden op hun socials. Wat denk je van een tropisch patatje Bali op het knusse Noord-Hollandse strand?


Heb jij nog een toffe tip voor beleving in Petten aan Zee? Laat hem gerust achter bij de reacties. Let's share the happy vibes Nederland!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page