top of page

Tips Route Groningen - Winsum, van Groningen stad naar het leukste dorp van Nederland

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021

Grote kans dat op jouw vrijetijdslijst een bezoek aan >>Groningen stad en een bezoek aan >>Winsum, het mooiste dorp van Nederland (ANWB 2020) staat. Een goede keuze. Speciale plekken genoeg in de mooiste noordelijke stad en het mooiste noordelijke dorp.


Het reis dilemma. Of je zet je navigatie aan en gaat zo efficiënt en snel mogelijk van Groningen stad naar >>Winsum.


Of je verdiept je in de route Groningen stad - Winsum; het mooiste dorp. Je gaat de route bewust beleven.


Wie langzamer gaat, ziet meer en geniet meer. Langzaam gaan en bewust beleven is wat mij betreft zeker op dit traject het overwegen waard. Pareltjes on the road. Als je je er niet bewust van bent, rijd je ze maar zo voorbij


In dit blog vind je 7 tips voor het bewust beleven van de route tussen Groningen stad en Winsum. Het mooiste ANWB dorp van 2020.


Wanneer je vanuit Groningen de N361 richting Winsum neemt, kom je al na een paar kilometer langs het bijzondere Groningse gebied Harssensbosch. Een paar kilometer vanaf de stad Groningen ervaar je al de bijzondere rust en ruimte waar de provincie Groningen om bekend staat. Harssensbosch ligt in het bekende eeuwenoude >>Reitdiep landschap. Het Reitdiep Groningen is het oudste cultuurlandschap van Europa. Al eerder schreef ik een >>speciaal blog over het bezoeken en de mogelijkheden in Harssensbosch.


Je rijdt er maar zo voorbij. Want ja, je boodschappen haal je wel bij je eigen, grote, bekende supermarkt. Maar ben je op zoek naar naar streekproducten of een klein, bijzonder, cadeautje? Parkeer je auto hier eens gratis voor de deur en neem een kijkje in dit sfeervolle, bijzondere winkeltje.

De Dorpswinkel Sauwerd is ontstaan vanuit lokale behoefte van de dorpsbewoners. De winkel draait ook grotendeels op dorpsbewoners. In de winkel vind je een deel standaard assortiment maak ook een deel (wisselend) onderscheidend assortiment.

En dat wisselende, onderscheidend assortiment maakt het leuk om er rond te snuffelen.

Biologische producten, streekproducten en lokale producten. Dit op het gebied van eten en drinken maar ook op het gebied van andere cadeautjes. Het assortiment is niet altijd hetzelfde, maar denk aan bijzondere biertjes, het Sauwerder Slokje, Sauwerder honing, thee cadeau zakjes, kraamcadeautjes, lokaal vlees, lokale kaas etc.

Heb jij nog een leuk cadeautje nodig of trek in een lekker broodje? Stop dan eens voor de deur van Dorpswinkel Sauwerd.


Ben jij een biologisch vleesliefhebber? Een lokale producten Noord-Nederland liefhebber? Verlaat dan de hoofdweg in Sauwerd en bezoek boerderijwinkel Onstaheerd Sauwerd (let op; beperkte openingstijden. Meestal op zaterdag.) Prachtig gelegen in het Reitdiepdal. Je koopt er reitdiepvlees van eigen boerderij en andere toffe lokale producten. Een bezoekje waard. Ik kan je de hamburgers aanraden;-)


Wanneer je met de auto naar Winsum gaat, kom je ter hoogte van Klein Wetsinge langs molen De Wetsinge. Dit pareltje kwam al eens voorbij in >>deze Instagram post over De Wetsinger. Wat is er bijzonder aan De Wetsinger?

Deze molen bezit de meest moderne pellerij op windkracht in Nederland!

Sinds 2016 is deze parel opnieuw in gebruik en in beheer bij Molenstichting Winsum. Er wordt professioneel gemalen en gepeld en (onder normale omstandigheden!), is de molen af en toe in het weekend geopend voor een bezichtiging.

Eerder deed deze molen al eens mee aan een kleinschalige pannenkoekenroute op Het Hogeland. Je kon het meel bij de molen halen! Laten we hopen dat dit soort leuke events straks weer vaker mogelijk zijn.


Een prachtig gelegen kerkje met prachtig uitzicht op het >>eeuwenoude Reitdiepgebied. Voor dit pareltje moet je doorgaande weg even verlaten. Het is maar een ieniemienie stukje, maar dan heb je ook wat. Een prachtig plaatje uit 1840. En in 2016 heeft dit plaatje een belangrijke architectuurprijs gewonnen via BNA Beste Gebouw van 2016. Dit in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. Wil je zeker weten dat de kerk te bezoeken is? Check dit dan vooraf altijd even bij het beheerdersechtpaar. Onder ''normale omstandigheden'' staan er ook regelmatige knusse, kleinschalige events als concerten op de agenda.

Bovenin is een prachtig punt om uit te kijken over het Reitdiepdal. En soms is er ook koffie met gebak te koop!


Bij de aanleg van de nieuwe fietsroute Groningen - Sauwerd zijn er bijzondere archeologische vondsten gevonden. Zomer en herfst 2021 zijn er diverse opgravingen gedaan ter hoogte van een oude wierde tussen Adorp en Sauwerd. Het betreft onder andere vondsten die iets vertellen over het dagelijks leven van vroeger op de wierde. De archeologische vondsten worden momenteel tentoongesteld in Museum Wierdenland in Ezinge. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met maart 2022. Ga jij het nieuwe fietspad Groningen - Sauwerd (zie hieronder!) bewonderen, weet dan dat je je op bijzonder historisch gebied begeeft!


Ben jij sportief aangelegd en wil je genieten van de Groningse weidsheid? Pak dan de fiets vanaf Groningen. In de toekomst kun je volledig gebruikmaken van de nieuwe doorfietsroute Groningen naar Winsum.

Op dit moment is het alleen mogelijk om het eerste deel van het traject te fietsen. November 2021 vond de opening plaats van het eerste deeltraject van deze fijne nieuwe fietsroute. Fietsen is, net als >>wandelen, een vrijetijdsactiviteit die steeds populairder is in Nederland.

Het eerste traject van de brede doorfietsroute Groningen - Sauwerd is nu officieel opgeleverd en te gebruiken. Je kunt nu zo'n 7 kilometer fietsen. Vanaf de witte spoorbrug Groningen tot aan Sauwerd. Je fietst door het wierdenlandschap Adorp - Sauwerd. Fiets je hier in de richting van Groningen stad? Dan heb je al van verre prachtig uitzicht op de markante Martinitoren.


Wil je naar eindbestemming Winsum op de fiets? Dan fiets je momenteel vanaf Sauwerd de oorspronkelijke 'oude fietsroute' langs de N361 naar Winsum. In 2023 start het vervolg fietstraject Sauwerd - Winsum.


Heb jij nog een toffe tip op de route Groningen stad naar Winsum? Laat hem gerust achter bij de reacties. Let's inspire each other and share the happy vibes.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page