top of page

Tips voor beleving rondom het Reitdiep Groningen

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Het Reitdiepgebied is een populair gebied in de provincie Groningen. Het is een historisch gebied vol rust en ruimte. Heerlijk om rond te fietsen en te pauzeren op een van de vele bankjes die je onderweg treft. Een stuk wandelen kan natuurlijk ook. Het is zo'n natuurgebied waar je elke keer weer iets nieuws ontdekt. Ik ben er zelf dan ook nog niet klaar met ontdekken en ga zeker nog een paar keer eropuit voor nieuwe ontdekkingen.


Het Reitdiep loopt van Groningen stad tot het Lauwersmeer en is ca. 31km lang.

Onderweg tref je vele vrolijke weidevogels.


Het Reitdiep gebied is niet zomaar een historisch gebied. Het Reitdiep gebied is het oudste cultuurhistorische landschap van West-Europa. Een gebied waar de strijd van mens tegen water centraal stond. Een gebied die jouw elke keer weer een nieuwe stukje van deze magische geschiedenis doet ontdekken. Rondom het Reitdiep kun je vele ontdekkingstochten doen.


Ook een echte aanrader voor een georganiseerd teamuitje Groningen.


Een fijne pauzeerplek aan het Reitdiep is bij De Wetzingerzijl.

In 1878 is deze tweede variant van de Wetsingerzijl gebouwd. In 1968 werd de Lauwerszee afgesloten en was de Wetsingerzijl als waterkering overbodig geworden. In 1995 is de fietsbrug over de zijl aangelegd. In 2012 vond er restauratie plaats.


Bij De Wetsingerzijl kun je heerlijk neerstrijken op een bankje. Ik vind het heerlijk om soms wat onderuitgezakt rustig om me heen te kijken. Altijd spot ik wel dingen die ik zonder een bewust rustmoment waarschijnlijk niet had gezien.


Vergeet vooral niet je hippe picknickmand met wat lekker hapjes. Bij zo'n echte Gronings Hollandse beleving hoort wat mij betreft zeker wat lekker verschillende soorten kaas.

Aduarderzijl ligt 15 km boven de stad Groningen. Lang geleden, werd hier op deze

plek, de Waddenzee tegengehouden.

In 1877 werd het Reitdiep afgesloten bij Zoutkamp. De zeewerende functie van de Aduarderzijl verviel. Momenteel is het populaire plek om te vissen je te verwonderen. Vlak naast de sluis, vind je het witte waarhuis Schaphalsterzijl. De voormalige sluiswachterwoning. Momenteel loopt er een zoektocht naar een creatieve ondernemer met een supertof idee om deze parel nieuw leven in te blazen. Hier komt ongetwijfeld een toffe eropuit plek Noord-Nederland.

Rondom Aduarderzijl kun je ook heerlijk wandelen, fietsen of bootje varen.


Wil je nou langer genieten van zo'n bijzonder landschap, dan kun je er verblijven op de camping of jachthaven. Camping Aduarderzijl is een minicamping met kampeerhutten en een unieke, wow, waterhut!


Wil jij met een groep een exclusief op maat gemaakt weekend weg Groningen - Het Hogeland beleven? Kijk dan eens naar; Eventmanager Groningen - Het Hogeland.


Op het Groningse platteland werd een eeuw geleden een echte reus in het Reitdiep geopend; Gemaal de Waterwolf. Gemaal de Waterwolf ligt in het Groningse dorp Lauwerzijl. Het doel van de Waterwolf: zorgen dat de Groningers en Drenthen geen natte voeten krijgen.

De Waterwolf is één van de grootste gemalen van Nederland.

Wat betekent Waterwolf? Het staat voor een bang makertje. Lang geleden maakte men kinderen bang met de 🐺waterwolf🐺. Hiermee wilden ouders kinderen voor de veiligheid bij

het water weg houden.


De Waterwolf bestaat inmiddels 100 jaar en is al die tijd al het belangrijkste gemaal van Noord Groningen. Het officiële feestjaar was 2020. Vanwege de corona beperkingen waren de diverse leuke uitjes doorgeschoven naar 2021.


De omgeving van Lauwerzijl is ook erg geliefd bij fietsers. Heerlijk fietsen door dit cultuurhistorisch gebied.


Een stukje van dit typisch Gronings gebied vanaf het water beleven? Elk jaar rondom de (lange) zomerperiode vaart de Reitdiepveer. Een bijzonder uitje van 15 minuten enkele reis. Je kunt opstappen in Aduarderzijl of Schaphalsterzijl. De fiets mag mee op de veer, zodat je het cultuurhistorische gebied verder kunt ontdekken per fiets.

Om de prijs hoef je het niet te laten!

Kies jij er voor om dit hele oude stuk landschap op een unieke manier te bekijken? Op de site van de Reitdiepveer vind je de actuele informatie.

.

Het is er minder rustig en niet landelijk. Maar zeker wel een foto en kort bezoek waard. De wijk Reitdiep in Groningen stad. Wat een sfeervolle wijk met die vrolijk gekleurde huizen.

Huur een bootje bij de Stadjachthaven Reitdiep of koop een kop koffie. Ga lekker zitten en aanschouw het Reitdiep, de bootjes, de vrolijke kleuren en de stadse vibes die hier hangen. Een mooie plek, wel een flink contrast met de eerder genoemde kleine Reitdiep spots.


reitdiep groningen

Een tijdje geleden deelde ik al eens een speciale blog over Harssensbosch met jullie. Een natuurgebied met de typische Groningse rust en ruimte. Harssensbosch vind je vlak boven Groningen stad. Ook Harssensbosch ligt in dit bijzondere oude cultuurlandschap bij het Reitdiep. Check hier de speciale blog over Harssensbosch.

Wil jij met jouw favoriete gezelschap een exclusief op maat gemaakt teamuitje Noord-Groningen beleven? Bekijk dan de mogelijkheden van Eventmanager Groningen.

Is het jaarlijkse teamuitje al geweest? Kies dan voor een bijzonder extern vergaderarrangement Groningen. Een bijzonder moment op een bijzondere plek om te ontladen en weer opnieuw op te laden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page