Uitjes in Friesland; Friese stad Sneek

Bijgewerkt op: 18 dec 2021

Yes, I agree! Sneek is meer. Aan één dag in het Friese Sneek heb je zeker niet genoeg. I know, veel mensen doen een dagje stad in één dag. Het is een optie, maar wist je dat je rondom Sneek ook heerlijk kunt genieten van de Friese natuur? Een weekend er op uit naar Sneek is dus best een goed idee. Eerst genieten van de energie in de stad en daarna lekker bijkomen in de natuur rondom de stad Sneek.

Wist jij dat Sneek de derde grootste plaats van Friesland is? En Sneek is de grootste plaats van zijn eigen ''deelregio''; zuidwest Friesland.


Lang geleden, na mijn afstuderen aan Leisure, heb ik heel even in het Friese Sneek bij D-Reizen gewerkt. Inmiddels zijn we zo'n 20 jaar verder;-) en jeetje wat is er veel veranderd....


Wat maakt Sneek nou zo bijzonder sfeervol? De sfeer is er heel fijn. Het vele water, fonteintjes, de bruggen en overal vrolijk gekleurde bloemen (zomer 2021). De ondernemers en centrum bewoners van Sneek hebben echt uitgepakt om iedereen een warm welkom gevoel te geven.


Uit in Friesland vandaag?

In Sneek valt elke dag genoeg te beleven.

Ga er op uit naar het Fries Scheepvaart museum. Hier kun je bijvoorbeeld een

maquette van Sneek uit de 17e eeuw bekijken. Op deze maquette zie je ook de 'overige waterpoorten', die er inmiddels helaas niet meer zijn.

Voor de echte liefhebbers is er ook een modelspoormuseum in Sneek. Onderaan deze Sneek pagina vind je een aantal links naar een paar fijne er op uit tips in en rondom Sneek.


Natuur rondom Sneek

Rondom Sneek zijn vele opties voor recreatie in de natuur. Het allerbekendste is natuurlijk het Sneekermeer. Velen hebben er wel eens van gehoord, al dan niet verbonden aan het populaire event 'Sneekweek'. Bij het Sneekmeer kun je ook gewoon lekker wandelen en picknicken. De echte Friesland fan en liefhebber gaat natuurlijk voor het huren van een bootje.

In de buurt vind je ook recreatiegebied De Potten. Momenteel wordt er nagedacht over mogelijke vernieuwing en herontwikkeling van het gebied.

Wil je het Sneekermeer, De Potten, de echte Friese weilanden en meer combineren tijdens een mooie wandelroute? Ga dan de Potskar route (noordoosten van Sneek) van 26 kilometer wandelen. Onderweg tref je er vele fijne picknickbankjes.

Picknickmand meenemen dus! Voor een Friesland picknick kies ik voor rood en blauw, wat mij betreft de Friesland kleuren :-).

Waterpoort van Sneek


De Waterpoort van Sneek is het icoon van deze Friese stad. Vroeger was Sneek een echte handelsstad. Bij de Waterpoort van Sneek werden de goederen in de stad binnen gelaten. In de vroegere jaren had Sneek meerdere waterpoorten. De huidige waterpoort is de enige die nog in tact is. En wat een plaatje. Een prachtig uitkijkpunt over het water een een populaire fotospot in Sneek.
11 fountains Sneek

Een bijzonder uitje in Friesland. De 11 Friese fonteinen spotten van het

project '11 fountains Friesland'. Dit project is verbonden aan Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa. 11 verschillende kunstenaars, hebben 11 verschillende

fonteinen ontworpen en deze vind je op 11 verschillende plekken in Friesland.

De fontein in Sneek heet Fortuna en heeft een prachtig gouden accent. De gouden bol draait voortdurend om zijn as. Fortuna, de vroegere godin van het geluk.

Fortuna staat in de buurt van de Waterpoort. Je vindt Fortuna aan het Hoogend in Sneek.


Let op! In de winterperiode zijn de 11fountains buiten werking. In het voorjaar gaan ze weer aan.


Bijzondere adresjes in Sneek

Sneek zit vol bijzondere en persoonlijke pareltjes. In Sneek kun je zeker samen van het leven genieten.Wat dacht je van deze mogelijkheden?

Friese bakker beleving in Sneek

Een knus, gezellig en fijn Fries bakkertje aan de rand van het centrum is Bakkerij de Haan (Hoogend) . Friese oranjekoek met een zacht licht roze laagje. Een van mijn favoriete soms roze lekkernijen. Het smaakt lekker en ik wordt er gewoon erg vrolijk van.


Ouderwetse snoepwinkel Sneek

Ook vind je aan het Hoogend zo'n gezellig knus ouderwets snoepwinkeltje. Ut Snoepke. Dagje weg met het gezin in Sneek? Hier maak je je kinderen zeker blijf. Maar ook zonder kinderen is het een leuke snoep beleving. Heerlijk even wegdromen bij

die lekkere snoepjes van vroeger. Wat neem jij mee voor tijdens de terugreis in de auto?


Vrolijk lunchen Sneek

Vrolijke en kleurrijke vibes nodig? Ga dan lunchen, een taartje eten of gewoon een heerlijke smoothie tussendoor drinken? Bezoek dan Royaal Belegd vlakbij de Waterpoort. Ik werd erg vrolijk van de wand vol vrolijke schilderijen. Wij zaten hier op het terras met onze hippe hond.

Stroopwafels eten Sneek


Aan de Oosterdijk vind je het Stroopwafelmeisje. Knus klein, maar heel gezellig en helemaal in de stroopwafel sfeer. Het is erg leuk om te zien hoe 'het stroopwafelmeisje' van een bolletje deeg een verse stroopwafel of verse nutella-wafel voor je bakt. Voor de deur kun je even knus zitten en lekker voorbijgangers kijken.


Wat mij vooral op straat opviel is dat er wel erg veel mensen met hun hippe hond op pad waren. Over het algemeen valt dit in stadscentra meestal wel mee. Hier waren er op ons bezoekmoment aan Sneek veel bezoekers met hippe hond op pad. Onze hippe hond Pip was in ieder geval helemaal blij met al het gezellige gesnuffel.


Roze koffie drinken Sneek

Yes, ook dit kan gewoon in het Friese Sneek. Bij Loof Sneek aan de Wijde Noorderhorne hebben ze momenteel een Pink Latte op de kaart staan. Koffie en pink vibes, super combinatie wat mij betreft,


De Beerenburg beleving in Sneek

In een van de oudste panden van de stad wordt al meer dan 150 jaar Weduwe Joustra Beerenburg (Kleinzand) gemaakt. Ontdek het inspirerende verhaal, beleef de productieruimte en zet je smaakpupillen aan het werk. Remember, de beste belevingen zijn die waar al je zintuigen bij aan bod komen.


Wandelen door Sneek

Sneek is een grote verrassing vol steegjes. Je weet nooit wat je gaat spotten.


In Sneek vind je bijvoorbeeld ook één van de 14 muurportretten in Friesland 'plekken waar in de tweede wereldoorlog kinderen ondergedoken zaten'. Via de QR-code op de muur kom je achter het onderliggende verhaal.


Sneek zit vol prachtige oude panden met de meeste mooie gevels en her en der van die vrolijk gekleurde glas in lood ramen.


Meer beleving in Sneek?

Sneek heeft vele mooie routes en vele pareltjes. Wat is jouw favoriet in Sneek? Ik vind het leuk als je een berichtje achter laat bij de reacties. Want ja, Sneek is meer leuks!De Sneek beleving combineren

Sneek ligt in de buurt van het Friese Joure. Joure is ook altijd leuk voor een Friese koffie beleving. En kom jij via de Afsluitdijk? Vergeet dan niet de vorderingen van Afsluitdijk naar belevingsdijk te bewonderen. Het grootste windmolenpark in een binnenwater is bijna klaar!


Bijzonder overnachten Sneek

Heb jij nu al door dat er te veel keuze is aan uitjes en leuke adressen in en rondom Sneek? Slapen in Sneek is ook leuk! Meer tijd is meer beleving;-).

Houd jij van overnachten op een bijzondere plek? Klik hier voor de leukste opties bij Stadslogement Kingsize Sneek, een bijzondere locatie, op deze plek werd de eerste King pepermunt gemaakt! Een fris wit pand, middenin Sneek!


Fan van oud, sfeervol en waterbeleving? Bekijk dan hier de leukste overnachtingsmogelijkheden bij De Stadsherberg Sneek uit 1845. Huur er ter plekke een sloep en bewonder het stadscentrum Sneek vanaf het water.


Bijzonder overnachten op een boot met uitzicht over het Sneekermeer? Check dan >>Houseboat. Het vele glas zorgt ervoor dat je optimaal geniet wanneer het zonlicht op het water schijnt.


102 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven