top of page

Uitjes Noord Nederland: de Breede


Waar ligt de Breede? Wat is de Breede? Wat doe je in of bij de Breede? De Breede is een klein dorpje in de Groningse gemeente Het Hogeland. Het begon ooit met een kleine wierde. Inmiddels is deze wierde grotendeels onder de Breedenborg verdwenen.


De Breede is een typisch Gronings dorpje, omgeven door het kenmerkende Groninger land. De omgeving straalt de Groningse rust en ruimte uit. Officieel heet het dorp 'Breede'. In de volksmond wordt er veelal gesproken over 'de Breede'. Het is een echt Gronings mini-dorpje maar wel een fijn en sfeervol dorpje.


Wanneer je rondtoert over het Groninger platteland, dwars door Het Hogeland, kom je wellicht langs de Breede.

De Breede ligt op de route; mooiste dorp van Nederland >>Winsum -> Warffum.

De Breede ligt vlak voor Warffum. De Breede is klein. Maar kom je er toevallig langs, dan is het zeker fijn om hier een korte recreatieve stop te houden.


De provincie Groningen en oude kerken. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In Groningen vind je vele oude kerken. Bij een bezoek aan de provincie is het eigenlijk een Groningse must-see om er een paar te bewonderen.

In de Breede is vlak achter de kerk een mogelijkheid tot parkeren. Loop een klein rondje en proef de sfeer van een typisch Gronings dorpje vol prachtige oude huisjes. Bewonder het witte kerkje en neem een rustmoment achter de kerk.

Achter de kerk vind je twee typische schoolbankjes want vroeger was dit het schoolplein! Ook is er een hinkelbaan en knikkerpot.

De kerk is onderdeel van het bekende >>pronkjewailpad. Een populaire langeafstandswandeling door de provincie Groningen.


Achter kerk de Breede vind je ook een informatiebord van de Groninger Landmerken. In het waddengebied zijn een aantal oriëntatiepunten aangemerkt als 'landmerk'. Bij deze landmerken vormen de kerk/kerktoren een aantrekkelijk middelpunt van de nederzetting. Duik er in de geschiedenis en ga op avontuurlijke ontdekking.

Ook staan er achter de kerk interessante informatieborden over vogels als de winterkoning en de zanglijster. De borden zijn voorzien van een QR-code die je scant om het vogelgeluid te horen.


Heb je zin in een leuke wandeling Groningen? Maar niet meteen een mega afstandswandeling? Op het informatiebord van Landmerken, achter de kerk, staat een wandelroute Breede Warffum van circa 6 kilometer.

Uniek aan Warffum: Warffum is de grootste wierde van Nederland!


Ben je in het warme seizoen bij Breede? Dan is er een mogelijkheid om even af te koelen. Breede heeft een openluchtzwembad die alleen in het seizoen geopend is.

De experts zeggen dat je van zwemmen gelukkig wordt, het is dus altijd een goed idee om een zwemrondje in overweging te nemen.


Wil je langer dan ''eventjes'' genieten van zo'n typisch klein Gronings dorpje? Vlak achter de kerk van Breede vind je een camping! Je kunt er ook safaritenten huren!Een stukje buiten de dorpskern, vlak langs de doorgaande weg maar in de weilanden, ligt het beroemde brintahuisje!


Een happy pareltje op het Hogeland. Het beroemde brintahuisje in Breede. Destijds een wit huisje en het tarweveld. Een beroemd plaatje. Het brintahuisje is eigenlijk een wit arbeidershuisje uit de 18e eeuw.

Het pareltje stond van 1982 tot 1988 met foto op de verpakkingen van Brinta. Het is een beschermd pand en nog steeds een graag gefotografeerd pand.


Breede is niet groot! Houd jij ook van uitjes slim combineren? Denk dan aan een combinatie met:

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page