top of page

Uitjes Noord Nederland; Ezinge

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2022

Wat te doen vandaag? Even naar Ezinge? Lekker een blokje om en sfeer proeven? Of leerzaam een fun bezoek aan museum Het Wierdenland brengen? Een leven lang leren in Noord Nederland is fijn!
Ezinge is een typisch Gronings wierdendorp en behoort sinds 2019 tot de gemeente Westerkwartier. Het Westerkwartier kent een prachtige historie. In het Westerkwartier vind je een aantal borgen en landhuizen. In Ezinge bevinden zich momenteel zelfs 23 monumenten. En dat is best veel voor zo'n klein dorpje. In 2021 telt het dorpje circa 875 inwoners (inclusief het buitengebied). Velen kennen Ezinge als 'het dorp van de opgravingen'. In de periode 1923 - 1934 vonden er bij Ezinge archeologische opgravingen plaats. Hierbij werden vele resten van boerderijen en bijgebouwen gevonden uit de periode 600 voor Christus tot de vijfde eeuw na Christus.


Ezinge ligt in het noordelijke deel van het Groningse Westerkwartier. De omgeving heeft een open karakter. Dit zie je veel op het ''Groningse platteland''. Die fijne rustige en ruimtelijke uitstraling. Daar waar Groningen om bekend staat. De wierde

van Ezinge is één van de oudste en grootste. De wierde is vroeger deels afgegraven.


Wil je meer over de bijzondere historie van Ezinge ontdekken? Check dan onderstaand boek:

Aan de rand van wierde Ezinge staat de kerk. De kerk op de rand van de wierde in Ezinge is een veel gefotograveerd plaatje in Noord-Nederland. Het is een romaanse zaalkerk met vrijstaande toren. De kerk en toren stammen uit de 13e eeuw.

De dorpskern van Ezinge is beschermd dorpsgezicht en daarmee bijzonder sfeervol. Aan de rand van de afgegraven Wierde vind je de kerk. De kerk van Ezinge stamt uit de 13e eeuw en heeft een losstaande toren.


In 2021 is er besloten dat het voormalig gemeentehuis van Ezinge (aan de Torenstraat 12) een gemeentelijk monument wordt. Het gebouw stamt uit 1920 en is het eerste benoemde gemeentelijke monument in de gemeente Westerkwartier (gemeentelijke herindeling). Alle overige monumenten waren al ten tijden van de vorige gemeentes benoemd. Van 1920 tot 1990 was het gebouw in gebruik als gemeentehuis. Van 1990 tot 2008 zat hier het museum Wierdenland. Daarna werd het gebouw een woonhuis met ateliers.


Buiten de dorpskern van Ezinge, aan de Allersmaweg, ligt de prachtige Allersmaborg. Voorzien van een prachtige ophaalbrug en omgeven door een prachtige tuin en gracht. Een monument, deels uit de 15e eeuw en deels uit de 18e eeuw. De Allersmaborg is alleen tijdens speciale evenementen geopend en te bezichtigen. Tevens is het een geliefde trouw locatie in de regio.


Wil jij meer weten over de geschiedenis van de wierden en het wierdenland? Hiervoor kun je terecht bij museum Wierdenland in Ezinge.

Sinds medio november 2021 heeft het museum iets unieks in zijn bezit! Een bijzondere filmopname van de opgravingen bij Ezinge rondom 1932. Er zijn van deze momenten rondom 1932 geen andere opnames bekend.


Momenteel vindt er in het museum een toffe tentoonstelling plaats over recente vondsten op een oude wierde tussen het Groningse Adorp en Sauwerd. De tentoonstelling heet: ''Een sloot aan vondsten''. Bij de recente aanleg van de >>nieuwe doorfietsroute Groningen - Sauwerd zijn er diverse archeologische opgravingen gedaan op een oude wierde. Door middel van deze vondsten krijg je meer inzicht in het leven van vroeger op de wierde. De tentoonstelling loopt nog tot en met maart 2022.


Aan de rand van Ezinge, met uitzicht over het Reitdiepdal, vind je een fijne bed and breakfast, >>bekijk hem hier.

Het slim en efficiënt combineren van uitjes vind ik altijd erg fijn! Wat is er nog meer in de buurt? Wat zijn de beste er op uit combinatie tips? Ezinge is een klein dorp. De meeste mensen willen dit soort dorpen combineren. Hieronder vind je een aantal fijne combinatie tips.


Heb je genoten van het uitzicht op het Reitdiepdal? Check dan wat er nog meer te beleven is aan en bij het bijzondere >>Reitdiep Groningen.

Kom je vanuit de richting Groningen stad, via het Hogeland? Check dan eerst de bijzonderheden op de route >>Groningen stad naar het mooiste dorp van Nederland, Winsum. Vervolgens doe je uiteraard een rondje door >>het mooie Winsum.

Ook tof! Een visje eten in >>Zoutkamp en het dorp en museum hier bewonderen. En ben jij al eens bij de >>kleinste zeehaven van Nederland geweest? Een unieke spot!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page