top of page

Uitjes Noord-Nederland; Harlingen

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022Uitjes in het relaxte Noord-Nederland. Wat dacht je van een dagje uit in Friesland? Denk eens aan Harlingen. Onderdeel van het Friese waddengebied. Vooral bekend als startpunt om de veerboot te pakken naar de eilanden.

Maar Harlingen is zoveel meer.


Wat is er bijzonder aan Harlingen?

Harlingen bezit de enige zeehaven van de provincie Friesland. Dit maakt Harlingen tot een uniek Fries stadje. Een stadje waar je je tijdens een dagje uit Friesland heerlijk verwonderd. Sfeervolle pakhuizen. Mooie plekjes bij het water. Loop er eens rond en ontdek de rijke zeevaartgeschiedenis van Harlingen.

En wist jij dat Harlingen al in 1234 stadsrechten kreeg? Dit betekent dat Harlingen ouder is dan bijvoorbeeld de bekende Friese stad Leeuwarden. Er zijn dan ook wel zeshonderd monumenten te bewonderen!

Van de vroegere handel, naar de walvisvaart tot een bijzondere havenstad. Harlingen zit vol te ontdekken pareltjes.

Harlingen helemaal beleven? Ga dan voor bijzonder overnachten Friesland Harlingen.


Harlingen is een zeehavenstadje waar je uren zonder doel kunt ronddwalen. Je geniet er van het vele water, de bruggetjes, de havens en prachtig sfeervolle panden. Een stadje die je zonder plan kunt bezoeken. Je stuit vanzelf wel op een parel van een plekje waar je even tot rust wilt komen,

Houd jij meer van vooraf plannen maken? In dit Harlingen blog vind je een aantal bewonder Harlingen ideeën!


Harlingen is bij de meeste mensen bekend als één van de Friese 11steden. Harlingen is in die zin dus bondgenoot van onder andere >>Bolsward, en >>Sneek. Ook Harlingen doet dus mee aan het bijzondere project 11fountains. Let op; de Friese fonteinen staan alleen in de zomer aan. In Harlingen, aan de Zuiderpier, vind je fontein 'De Walvis'.


Je gaat niet naar de Waddeneilanden maar wilt wel naar deze beroemde vertrekhaven? Vanuit de aankomst- en vertrekhaven kun je heerlijk turen naar de eilandgangers op de boot.

Dag, dag, veel plezier op Terschelling en Vlieland.

Ik geniet lekker van het harmonieuze Harlingen.

Wanneer de veerboot vertrokken is, voel je de serene rust in de haven terugkeren. Koop een drankje en strijk even neer. Of maak een lekkere wandeling in de omgeving en geniet van de zilte zeelucht en zon om huid.


Onthoud het unieke; Harlingen is één van de oudste zeehavensteden van ons mooie Nederland. Harlingen heeft verschillende havens. Het is mogelijk om er uren rond te dwalen en van de verschillende watervibes te proeven.


Nieuwe Willemshaven

De Nieuwe Willemshaven wordt steeds populairder voor een eropuit beleving Harlingen. Hoe de Harlingers dit gebied zelf omschrijven? De Nieuwe Willemshaven is "Een plek om te ontdekken". Klinkt als een heerlijk uitje toch?


Rondom de Noorderhaven vind je oude pakhuizen en kapiteinswoningen. Vol verwondering dwaal je hier eerst door de sfeervolle steegjes. Neem daarna plaats op één van de terrasjes en geniet van het uitzicht.


Op loopafstand van de binnenstad vind je het strand van Harlingen. Heerlijk om stadse vibes te combineren met een relax moment aan het strand. Wat ik erg leuk vind aan het strand van Harlingen is de drijvende pier. Een pier van 200 meter lang. Dat is pas heerlijk zeewandelen! Let op! In het stormseizoen is deze pier niet aanwezig. Dit is dus vooral een heerlijk idee voor een mooie, zomerse waterdag.

Neem je je hippe hond mee naar het strand? In de zomer moet je hem hier aanlijnen. In de wintermaanden mag je hippe viervoeter los lopen.


Bij een stadje aan zee denk ik altijd meteen aan de vuurtoren! Magische verschijningen waar vele toeristen altijd als vanzelf naar toe worden getrokken. In Harlingen is de trouwe diensttijd van de vuurtoren voorbij! Na een aantal aanpassingen verloor de vuurtoren in 1998 zijn functie.

Inmiddels is de vuurtoren al een tijdje te boeken als bijzondere overnachtingsplek! Houd alles in de gaten en geniet er van het prachtige uitzicht.


Wil je meer te weten komen over Harlingen? Bezoek dan >>museum het Hannemahuis in Harlingen. Het culturele pareltje van Harlingen. Een leven lang leren en zoveel mogelijk kennis vergaren over de prachtige plekken die je bezoekt. I love it.


Het Brouwdok vind je aan de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Hier brouwen ze originele soorten ''zeewaardig bier''. Ben jij dol op leuke biertjes? Check dan vooral ook even de webshop.


Een kleinschalige locatie. Een hotel in een historisch pand, gelegen aan de Noorderhaven.


>>Hotel Zeezicht. De optimale Friese waterbeleving? Ga dan voor een overnachting in een prachtig monumentaal pand aan de oude haven van Harlingen.


>>Hotel 't Heerenlogement. Ook al zo'n sfeervol monumentaal pand, maar dan in het historische centrum van Harlingen.


Ga jij het liefst voor echt kleinschalig en persoonlijk?

De >>bed and breakfast Harlingen scoort goed! Een ontbijt met Friese streekproducten en een stadswandeling bij je arrangement. Klinkt goed!


In de zomer van 2022 vindt er een groot en bijzonder evenement in Harlingen plaats. >>Harlingensail. Het grootste meerdaagse evenement wat ooit in Friesland is georganiseerd. Met dit evenement wil men jongeren tot 25 jaar met de zee en zeilen op traditionele schepen. Het wordt groot!


Wat is jouw favoriete eropuit tip in Harlingen en omgeving?

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page