top of page

Unesco Werelderfgoed Veenhuizen Drenthe

Bijgewerkt op: 20 jan. 2022


Goed nieuws voor vrijetijdsbeleving in de provincie Drenthe! In de zomer van 2021 is Veenhuizen in Drenthe uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Veenhuizen was natuurlijk al een echte Drentse beleving (het bekende uitje naar het gevangenismuseum!), maar de toevoeging van een officiële titel trekt vaak meer bezoekers over de streep.

Ik zie vaker om me heen dat wanneer een uitje onder een ''bepaald label'' valt, er een bepaalde groep bezoekers is die hier automatisch gauwer voor gaat. Dan zal het wel goed zijn.... In de meeste gevallen is dit natuurlijk ook wel zo. Het label of merk is dan niet voor niets aanwezig. Ik ben groot voorstander van afwisseling in vrijetijdsbeleving. Ja, ik bezoek graag A merk uitjes maar dit wissel ik af met onontdekte uitjes en bijzondere plekken die op dit moment nog niet populair zijn. The Wow Effect in vrijetijdsbeleving blijf je behouden door juist te kiezen voor die voortdurende afwisseling.


Unesco Werelderfgoed staat voor bijzonder en speciaal. Onvervangbaar voor de mensheid op de gehele wereld. Een gebied of een gebouw kan het label krijgen. Je kunt je voorstellen dat het niet makkelijk is om het label Unesco Werelderfgoed te krijgen. Het is een wereldwijd label. In Drenthe zijn ze ook zeker 12 jaar bezig geweest om het label in hun bezit te krijgen.

Wil je mooie plekken Nederland bezoeken? Denk dan dus zeker aan de Unesco Werelderfgoed plekken in Nederland. Check bijvoorbeeld eens mijn blog over >>De Waddenzee. Het enige natuurgebied in Nederland dat valt onder het Unesco Werelderfgoed!


Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid en hebben het officiële label Unesco Werelderfgoed gekregen. Er behoren meer dorpen tot de koloniën van Weldadigheid maar deze zijn niet door de zeer, zeer, strenge selectie heen gekomen.


kolonien van weldadigheid drenthe

Het verhaal van een uniek stukje armoedebestrijding. Begonnen in het jaar 1818. Zeer arme stedelingen kregen een huisje en een stukje grond en er volgde een omscholing tot boer. Een sterk georganiseerd proces. Je bewondert de kaarsrechte lanen en prachtige huizen en gebouwen. Oeih, wat hadden ze al veel smaak.Voor de meest optimale beleving kun je het beste een bezoek brengen aan één van de bezoekerscentra. Ervaar het verhaal met al je zintuigen, proef de smaak van het heerlijke boerenlandleven.


Wil je na je dagje uit Drenthe nog meer Drenthe uitjes bezoeken? Bekijk hier >>de echte Drenthe belevingen!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page