top of page

Van Afsluitdijk naar belevingsdijk

Bijgewerkt op: 27 aug. 2021

Supertof nieuws! De Afsluitdijk van de toekomst wordt een toffe beleving!

De Afsluitdijk heeft momenteel niet bij iedereen en relaxed imago.

Wanneer ik bij iemand over de Afsluitdijk begin te praten, krijg ik reacties als ´´lang, saai en die langdurige werkzaamheden.... ´´.


Maar wist je dat de Afsluitdijk in transformatie is? Ik verwacht dat de Afsluitdijk van de toekomst een hele toffe beleving wordt!

sluizen afsluitdijk beleving

Maar besef dat de Afsluitdijk, ook nu, al een beleving is! Een stukje Nederland met een magische geschiedenis!


Er gebeurd nu en de komende jaren nogal veel bij de Afsluitdijk. De vernieuwingen aan en bij de Afsluitdijk zijn een immens project. Ik hoop dat de eerste deelprojecten in 2022 klaar zijn. Ik verwacht dat de totale werkzaamheden zeker nog wel vijf jaar duren.Lely is de trotse bedenker van de Afsluitdijk. In 1927 ging de aanleg van de Afsluitdijk van start.


Midden op de Afsluitdijk vind je het standbeeld van Lely. Dromend kijkt Lely er uit over het IJsselmeer. Hij kijkt in de richting van de stad die naar hem vernoemd is: Lelystad!


Inmiddels is de Afsluitdijk een geweldig icoon voor de Nederlandse identiteit.


En hoe lang is de Afsluitdijk? De Afsluitdijk is wel 32 kilometer lang.


De vismigratierivier Afsluitdijk is een van de deelprojecten van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met de aanleg van de vismigratierivier. Straks kunnen de vissen bij de Afsluitdijk migreren tussen zoet en zout.

Het is een langzame overgang, deze toepassing is uniek in de wereld!

De jonge zeepaling komt helemaal vanuit de Saragossa zee bij de Bermuda eilanden naar Europa. Wie doet hem dat na?!


In de toekomst kun je via verhogingen een mooie wandeling langs de vismigratierivier maken. Uniek! Ik heb er al zin in!


Iedereen die wel eens over de Afsluitdijk gaat, weet dat de versterking volop bezig is. Hijskraan De Ballerina (ik ben fan van deze toffe naam) heeft een grote taak.

Ze balanceert tussen de onder- en bovenkant van de dijk. Doe je tutu aan en wie weet spot je haar.


Een ander deelproject is de komst van het grootste windpark ooit in een binnenwater! Er komen vele Hollandse windmolens in het water langs de dijk. Een windpark in het IJsselmeer.

Het is gewoon het grootste windpark dat in een binnenwater wordt gebouwd. En dat transformatorstation krijgt gewoon een hippe gevel met bewegende aluminium plaatjes. Uniek deelproject nummer 2 bij de Afsluitdijk!

windpark ijsselmeer

Voor veel bezoekers aan de Afsluitdijk momenteel een gemis! Het fietspad en wandelpad bij de Afsluitdijk. Momenteel vinden er vernieuwingswerkzaamheden plaats.

Deze nieuwe fietspad en wandelpad langs het UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee is hopelijk in 2022 klaar. Wist jij dat de Waddenzee in 2009 al is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed?


De vismigratierivier, het grootste windmolenpark in een binnenwater en het nieuwe fietspad en wandelpad! De Afsluitdijk biedt veel toekomstige belevingen om op je whislist te zetten!


Je kunt de laatste ontwikkelingen en achtergrondverhalen volgen op de website. De website over de Afsluitdijk.


Optimale beleving en (reis)tijd besparen. Online belevingen zijn hot!


Ik ben zelf groot voorstander van slim combineren tijdens een dagje weg met het gezin. Wanneer je de Afsluitdijk over gaat, kom je ook voorbij Den Oever. Den Oever is een vissersdorp in de noordkop van Noord Holland. Een vraag die mij geregeld gesteld wordt is ''wat is er te doen in de kop van Noord Holland''. Een bezoek aan vissersdorp Den Oever dus bijvoorbeeld!


Een andere toffe beleving die je sowiso eens gedaan moet hebben, is een bezoek aan het Kazemattenmuseum Friesland. Een indrukwekkend stukje beleving bij de Afsluitdijk. Ik schreef er een uitgebreid blog over. Ontdek hier in het blog waarom dit een echte beleving is en reserveer er meteen je kaartjes voor het museum Friesland!

Bereid de beleving: kazematten en bunkers Friesland optimaal door via bovenstaand boek!


Positieve vibes over de Afsluitdijk delen? Via de links hieronder kun je makkelijk delen en bewaren! Let's share happy vibes!

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page