top of page

Wat is er te doen in Appingedam

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2022

Vraag jij het wel eens af; wat is er te doen in Appingedam? Appingedam is een sfeervol, historisch, niet te groot stadje in de provincie Groningen.

Daarvan zijn er niet veel, dus in dat opzicht is de beleving al bijzonder.

Het centrum is beschermd stadsgezicht, prachtig om je aan te verwonderen.

Bezoek eens de Solwerderstraat en de omgeving hiervan. Straatjes en steegjes genoeg in het Groningse Appingedam.


Vermoedelijk is de stad Appingedam ontstaan rond 1100. De stadsrechten volgden in 1327.

Appingedam is naast de stad Groningen de enige stad in de provincie met middeleeuwse stadsrechten.


Een middeleeuws stadje op zo'n 25 minuten van de stad Groningen! Een bezoek aan Appingedam hoort op je vrijetijdswishlist thuis.


Bonustip; er is ook een treinstation! Een dagje uit met de trein is hier dus ook een optie!


Appingedam is bekend vanwege de ligging aan het Damsterdiep, de beroemde hangende keukens, Landgoed Ekenstein en vanuit het aardbevingsnieuws. Er lopen momenteel trajecten om ruim 400 panden in het historisch centrum van Appingedam aardbevingsbestendig te maken. Als bezoeker van het historisch stadscentrum is de kans groot dat je hier wel iets van meekrijgt. Her en der spot je een raamsticker of banner in verband met de lopende versterkingsoperatie.


Wat is er nou precies te doen in Appingedam?


Hangende keukens van Appingedam

De nummer één reden voor velen om een bezoek te brengen aan het Groningse Appingedam. Bijzonder in Nederland; de hangende keukens Appingedam. Middenin het stadscentrum, vanaf een prachtig bruggetje of terrasje, verwonder je je over de hangende keukens. Stel, je hebt een prachtig, knusse, sfeervolle oude woning. Prachtig gelegen, aan het Damsterdiep. Ruimte voor uitbreiding is er eigenlijk niet. Extra ruimte is wel erg gewenst. Wat doe je dan? Dan ga je voor een hangende keuken, boven het Damsterdiep. Heel lang geleden, in de handelstijd, is dit geweldige concept vanwege praktische redenen bedacht.

Een geweldig idee, al zeg ik het zelf:-)


Damsterdiep Appingedam

Het Damsterdiep is een bekend kanaal in Noord-Nederland. Het Damsterdiep loopt van Groningen stad tot >>de stad Delfzijl. Het Damsterdiep is circa 27 kilometer lang. Het eerste stuk Damsterdiep; van Groningen stad tot Ten Post is aardig recht. Het tweede stuk Damsterdiep; Ten Post -> Delfzijl is meer kronkelig.


Voor corona vond er een jaarlijks gondelvaart event plaats in het water van Appingedam. Super sfeervol om te zien vanaf de mooiste bruggen van Appingedam.


In de zomermaanden zijn er regelmatig 'algemene rondvaarten' te doen.


Prachtige plekken Appingedam

Loop door het historische stadscentrum, door de Solwerderstraat, over de bruggetjes en bezoek de boetiekjes.

Ook vindt je in deze regio in Noord-Groningen vele prachtige kerken.


Bewonder in Appingedam de Sint Nicolaaskerk, de synagoge en de Nicolaikerk met het pleintje ervoor en het raadhuis.

Op dit pleintje vind elke zaterdag een kleine markt plaats. Koop er heerlijk verse producten uit de regio.

Achter de Nicolaikerk vind je een stukje groen met wat fijne bankjes bij het water.

Hier vind je ook de stadshaven Appingedam.


De Nicolaikerk Appingedam is een Romano gotische kerk. Deze kerk is hiervan de grootste in de Ommelanden uit de dertiende eeuw. En ook tof; hij staat in de top 100 van Nederlandse rijksmonumenten! Werp vooral ook even een blik op de prachtige muurschilderingen binnen in de kerk.


Extra raadhuis tip >>Ontdek elders in Nederland het kleinste voormalig raadhuis van Nederland.

Wist je dat de synagoge in Appingedam (Broerstraat) de oudste synagoge van de provincie Groningen is? Een unieke spot dus. Deze synagoge stamt uit 1801. Bewonder er het prachtig blauwe koepelplafond met magisch gouden sterren.


Musea Appingedam

In het stadscentrum van Appingedam, vlakbij de Nicolaikerk, vind je museum Stad Appingedam. Bezoek de stijlkamers en beleef de sfeer van het oude Appingedam. Leer over de geschiedenis van de stad en laat je verrassen door het handelsverleden.


In het rijksmonument 'De Muzeheerd' vind je museum Møhlmann. Een particulier kunstmuseum.


Ook vind je De Groninger Zilverkamer in Appingedam. Je vindt hier een bijzondere collectie Gronings zilver. Dit vanaf de 17e eeuw tot de vroege 20e eeuw.


Landgoed Ekenstein Appingedam

Een prachtig landhuis uit 1648. Een plek om tot rust te komen, te genieten van een culinair hoogstandje en er gelijk een bijzondere overnachting aan vast te plakken. Ervaar de borgbewoonster beleving. Typisch Gronings! Vroeger waren er wel circa 200 borgen in de provincie Groningen. Helaas zijn de meesten niet bewaard gebleven. Ben je eens in de provincie Groningen, bezoek er dan zeker één. Zoals dit >>prachtige pareltje Ekenstein bij Appingedam.

Wandel door prachtige park (13 hectare) in Engelse landschapsstijl en geniet van het Damsterdiep.

>>Bekijk via deze link Landgoed Ekenstein en toffe arrangementen. Blijf jij bijzonder overnachten op een bijzonder oude Groningse borg nabij een historische stad?


Koek van koek kampioen Nederland

Na een paar heerlijk historische genietdagen in Appingedam, ga je weer richting huis. Wat voor lekkers neem je mee terug? In Appingedam koop je koek van Bakkerij Olinga Bierum; koek kampioen van Nederland. Gronings streekproduct Fladderak koek vindt hier zijn oorsprong! Fladderak is een typisch Groningse sterke drank (citroen, kaneel, anijs en meer).


Combineer de Appingedam beleving

Combineer Appingedam met een bezoek aan >>Delfzijl. Of een >>bijzonder historische theebeleving in de stad Groningen.

Fan van het Damsterdiep? >>Ontdek dan ook beleving bij het Groningse Reitdiep.


Zin om Appingedam met één van je naasten te ontdekken? Gebruik eenvoudig de deelknoppen hieronder.

Heb jij nog een aanvullende toffe Appingedam tip? Plaats deze dan als reactie hieronder. Let's share the happy vibes!
135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page