top of page

Zeehonden spotten aan het strand

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022


Een bijzonder moment. Ineens duikt er een zeehond op aan het strand. De zeehond is het grootste en zwaarste roofdier van Nederland! Zo is de grijze zeehond vaak 200 tot 350 kilo zwaar!


In de Nederlandse zee leven zeker minimaal 190.000 zeehonden. Heb jij wel eens een zeehond tijdens je strandwandeling gespot? Of heb jij bij toeval een zeehond gezien op het Hollandse strand?

Het spotten van een zeehond maakt blij! Ik hoor steeds vaker dat mensen genieten van het (in de verte) bewonderen van een zeehond. Een prachtig roofdier, een hele andere wereld. De zeehond, het symbool van de Hollandse kust.


De experts zeggen dat je de meeste kans hebt op het spotten van een zeehond 2 uur voor of 2 uur na eb. Bekijk hier één van mijn zeehonden spot momenten.


In nog geen jaar tijd is het ons al twee keer gelukt om een zeehond te spotten op het strand. Beide keren was dit toevallig op het strand van >>Sint Maartenszee. Ik heb ook al een paar keer van mensen gehoord dat het hen op de Waddeneilanden of bij Callantsoog was gelukt.Voor de Waddenzee is de huidige schatting dat er rond de 40.000 zeehonden rond zwemmen.


In de Noordzee leven naar schatting rond de 150.000 grijze zeehonden.


En thuis kun je altijd nog lekker knuffelen met je eigen zeehond op de bank!


Goed nieuws! In de zomer van 2021 verscheen er fijn nieuws; in het Nederlandse deel van de Waddenzee was een stijging van 20% grijze zeehonden geteld. En in de internationale Waddenzee is de groei bijna 16%. Het lijkt de laatste jaren goed te gaan met het aantal zeehonden.


Ook als volwassen vrouw is het tegenwoordig mogelijk om je thuis als zeehond te verkleden, voor de echte fans;-) In volwassen maten verkrijgbaar.Het Grevelingenmeer in Zeeland is een voormalige zeearm van de Noordzee. In het kader van de deltawerken is het Grevelingenmeer van de zee afgesloten. Het is in Nederland minder bekend dat je ook hier zeehonden kunt spotten!

Eerder heeft Staatsbosbeheer hier interessante en leerzame zeehonden excursies georganiseerd.


Wist je dat de zeehond trillingen in het water voelt met zijn snorharen? Hij ervaart 'beweging' in het water. Hij kan een lekkere vis zelf op 100 meter afstand voelen!


Houd altijd afstand en gun het dier rust. De zeehond wil graag zoveel mogelijk rust.

Houd je hond aan de lijn.


Zeehonden spotten is goed te combineren met schelpen zoeken in Nederland. Schelpen zoeken is voor mij geen gewone activiteit, maar een heerlijk ontspannende magische beleving. Of ga eens zeehonden spotten vanuit je eigen kustwachttoren in Huisduinen!

Wil jij zeehonden spotten in >>Callantsoog? Lees in het Callantsoog blog over het gezellig dorpsplein én de beste ijsjes van Nederland!


Waar heb jij de Nederlandse zeehonden gespot? Laat je het me weten via een reactie? Vind ik leuk :-)

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page