top of page

Tips voor een dagje Schoorl

Bijgewerkt op: 2 apr. 2022


Ben jij op zoek naar tips voor een dagje Schoorl?

Velen huurden al eens een vakantiehuisje in Schoorl voor een heerlijke Nederland vakantie.

Maar wist jij dat Schoorl ook gewoon heel fijn is voor een sportief dagje uit in Nederland?


In het verleden was Schoorl een zelfstandige gemeente. Tegenwoordig valt Schoorl onder de Gemeente Bergen.


Velen denken bij Schoorl aan het bekende klimduin aan de Duinvoetweg. Maar, er is zoveel meer te kiezen! Er zijn mooie en bijzondere wandelroutes zoals de roetroute Schoorl. Ook zijn er zelfs speciale wandelroutes voor het wandelen met de kinderen. Niet met de benenwagen maar juist op een andere manier dit mooie gebied verkennen? . De leukste inspiratietips Schoorl vind je in dit blog. Heb jij leuke aanvullende tips? Laat gerust een reactie onderaan achter.


Lees ook eens: Vrijetijdstrends 2022

Het toffe aan Schoorl vind ik dat er veel keuze is in

wandelroutes Schoorl. En dat is fijn want bijna iedereen doet momenteel aan wandelen. Lees ook eens: vrijetijdstrend wandelen. Voor elke doelgroep en type wandelaar wat wils. Voor mij persoonlijk is hier ook nog veel te ontdekken. Ook al heb ik inmiddels al vele keren een dagje uit naar Schoorl gedaan.

Een tijdje geleden ontdekte ik er de roetroute. Heel toepasselijk, dit is de zwarte route. Een route van 5 kilometer lang en dus ook fijn wanneer je er op uit gaat met het gezin.


De roetroute Schoorl is dus de zwarte wandelroute en dit is er één met een indrukwekkend verhaal.

In 2009 vond er in de Schoorlse duinen een

🔥natuurbrand🔥 plaats. 150 hectare duinen en bos raakten verwoest. Tijdens de roetroute kun je zien hoe de natuur zich langzaam aan hersteld. Bekijk hier de Roetroute Schoorl.


Zoek je meer wandelinspiratie bij Schoorl? Zet dan deze handige wandelkaart op je verlanglijst.

Bij Schoorl en omgeving vind je de hoogste duinen van Nederland. Ben je op zoek naar een echte work-out? Doe dan de duintoppenwandeling in Schoorl. Wandelen en klimmen. De hoogste top van deze wandeling is 54 meter boven zeeniveau. Denk je eens in wat een prachtig en ver uitzicht je hebt wanneer je bovenop deze top staat. Zin in een flinke klim? Het gaat hier om de rode wandelroute. Rood staat immers voor actie;-). De totale wandelroute is 23 km lang en start bij het buitencentrum Schoorlse duinen. Bekijk hier de Duintoppen wandelroute.


De georganiseerde vollemaanwandeling van Staatsbosbeheer door de Schoorlse duinen is één van de populairste uitjes Schoorl. Een prachtige volle maan. Het is een spannend avontuur om dan het gebied beter te leren kennen. Tijdig reserveren is hierbij belangrijk. Begin 2022 zit al vol. Bekijk hier de actuele mogelijkheden en informatie.


Zeker wanneer je een dagje weg met het gezin bent en gaat wandelen, dan is een toffe pauzeerplek erg fijn.

Wanneer je de 🔥roet🔥 route in Schoorl volgt, kom je langs een hele toffe uitkijktoren. Picknicken met uitzicht!

De uitkijktoren is gemaakt door vrijwilligers, deels met hout uit eigen bos. Houtbeleving ten top.

Organiseer je eigen picknick.

Als je via Groet Noord-Holland komt, kun je bijvoorbeeld bij dat leuke bakkertje lekkere dingen halen. Ga jij voor lekker broodjes of de tropische sangria slof?


Ben jij geen >>wandeltype? Vele vrijetijdsgenieters gaan naar Schoorl om te mountainbiken. In Schoorl vind je heerlijk gevarieerde routes met naaldbossen, uitgestrekte heidevelden en steile duinen. Na een klimpartij omhoog heb je hier altijd een gegarandeerd prachtig uitzicht. Beleving ten top;-)


Leuk weetje! Het MTB parcours duinen Schoorl was is 2020 het populairste Strava-segment van Nederland. Overal vanuit Nederland kwamen de mountainbikers in 2020 naar Schoorl om dit parcours van circa 15 kilometer te rijden.


Ben je met hele jonge kinderen of ga je er op uit uit mensen die niet goed ter been zijn? Pak dan de zonnetrein🌞. Geluidsarm, dus optimaal genieten van de omgeving. De zonnetrein vertrekt vanaf Buitencentrum Schoorlse duinen. Hij maakt toffe rondritten door bos en duinen van circa 1,5 uur.


Buitencentrum Schoorlse Duinen is een ideaal startpunt en ontmoetingspunt om met een groep er op uit te gaan. Het buitencentrum is een informatief centrum vol leuke educatieve hoekjes over de natuur en de dieren. Voor de kinderen een heel fijn rondje. Ik ben zelf ook erg fan van het de leuke winkel vol bijzondere cadeautjes. Prachtige mineralen, sieraden, natuurlijke producten en originele en educatieve kindercadeautjes.


tips voor een dagje schoorl

Vanaf het bezoekerscentrum Schoorlse Duinen is het mogelijk om een kabouterpad te lopen of te genieten van het kleine blote voetenpad. Bij de balie van het bezoekerscentrum koop je benodigdheden kopen voor een all in kabouterbeleving met de kinderen. Zo hebben ze er bijvoorbeeld de rode puntmuts. Bereid je kabouteruitje optimaal voor door thuis al een vrolijk rood (met witte stippen) outfit aan te doen.Durf jij voorop te wandelen in bovenstaand kabouteroutfit? Beleving, aandacht en toffe foto's gegarandeerd!Tegenwoordig is er ook een elfendeurtjesroute voor de kinderen. Ook dit gaat via de balie van het bezoekerscentrum Schoorlse Duinen.

Doe jij je elfen outfit aan naar Schoorl?


Je ziet dit pareltje al in de verte wanneer je bij het bezoekerscentrum bent. Een indrukwekkende, best steile trap van 155 treden. Het is best een work-out. Zeker als je tijdens de klim ook nog met je gesprekspartner wilt blijven praten. Ik kreeg het er warm van. Maar het is een toffe klim met daarna een prachtig uitzicht en nog meer fijne wandelmogelijkheden. In Schoorl ben je niet snel uitgewandeld!

De houten traptreden raakten overigens wat in verval. Na een oproep in de media in 2021 was het geld voor herstel snel bij elkaar geharkt. Deze toffe trap vol beleving heeft genoeg fans!Wanneer is de beste reistijd om Schoorl te bezoeken? Persoonlijk vind ik dat erg lastig kiezen. Elke periode heeft zijn eigen charme in Schoorl.

Wanneer ga je waarvan genieten in Schoorl?


April en mei - zandhagedis spotten

Juni en juli - dennenorchissen spotten, een bijzondere mini-orchidee

Augustus en september - Paarse heide

Herfst - Minimaal 800 soorten paddenstoelen

Winter - Relatief rustig

De Schoorl thuisbeleving!


Zandhagedissen spotten! De 'let op voor de zandhagedis op het pad' bordjes heb ik wel gespot, de zandhagedis zelf nog niet. Dit staat nog op mijn persoonlijke wishlist. Rondom eind april en in mei heb je bij Schoorl kans om de zandhagedis te spotten. Als je geluk hebt, zie je ze zonnen op het pad. De zandhagedis is graag in de buurt van duindoorn, rozebottel en braam. Handig om te weten!

Het aantal zandhagedissen in Nederland neemt al jaren toe. Experts denken dat dit mogelijk komt door de klimaatverandering. Elk jaar dus iets meer kans om er één te spotten ;-). In Noord-Holland heb je ook kans om de zandhagedis te spotten in de Helderse duinen of de Noordduinen.


Deze witte zandvlaktes bij Schoorl geven mij altijd nieuwe energie. Zelfs in de winter oogt het er als een tropisch paradijs. Maar verkijk je er niet op, het is een inspannende wandelroute.. Wanneer je hier wandelt, ben je echt even buiten de dagelijkse realiteit. Officieel is deze witte wandelroute, een route van 17 kilometer. Ik heb geregeld een stukje van de route gedaan. Niet in een keer de volledige route;-)


Ps. Wil je meer beeldmateriaal van Schoorl zien? Bekijk dan >>Instagram highlight Schoorl.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page