top of page

Vrijetijdsbesteding; besteed jij je vrije tijd wel optimaal?

Bijgewerkt op: 29 apr. 2021

De hoeveelheid vrije tijd die we te besteden hebben, is sinds 1975 best stabiel. Tuurlijk, er zijn wat lichte schommelingen in onze hoeveelheid vrije tijd. Ook zijn er altijd bepaalde omstandigheden die invloed hebben op je vrijetijdsbesteding.

Wil jij op dezelfde voet als altijd doorgaan? Of ben jij het type 'heft in eigen hand' en kom jij wellicht beter tot je recht wanneer je meer vrije tijd hebt?Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat mannen nou eenmaal meer vrije tijd te besteden hebben dan vrouwen.

Ook hebben jongeren en 65-plussers van nature meer tijd om leuke dingen te doen dan de leeftijdsgroep 25 tot 65 jaar.

Ook geldt, hoe jonger je kinderen, hoe minder vrije tijd voor jezelf.Ik denk dat best veel drukke, werkende moeders met jonge kinderen, hun ''persoonlijke tijd'' als vrije tijd beschouwen. Toch is dit niet slim. Dit is niet die ''echte'' vrije tijd waardoor jij groeit als mens, partner en moeder.In je ''persoonlijke tijd'' ben je aan het slapen, een snelle (of soms expres een lange) douche of bad, eten en drinken, in de keuken bezig, regel je huishoudelijke taken, boodschappen, overige kleine klussen in en om het huis. Dit voelt soms zeker relaxed, je bent even alleen of komt wel op een bepaalde manier tot jezelf. Toch is dit niet die oh zo belangrijke vrije tijd. Vrouw; waak hiervoor.In een week heb je 168 uur. Hier haal je volgende zaken van af:

  • Je werkuren

  • Huishoudelijke- en zorgtaken

  • Je ''persoonlijke tijd''

  • Eventuele opleidings- of ontwikkelingsuren

Hoeveel uren blijven er bij jou over? Dit valt tegen he!

Ben je vrij en ga je iets doen? Vraag het je dan elke keer weer af. Doe ik dit omdat het volledig mijn eigen keuze is of omdat anderen dit van mij verwachten? Zorg dat je niet te veel bezig bent met wat anderen van jouw verwachten in JOUW VRIJE TIJD.

Juist dan zet je je vrije tijd goed in. Je ervaart meer zingeving en knalt de toekomt tegemoet.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page