top of page

Bijzonder uitje Nijmegen; de oudste stad van Nederland

Bijgewerkt op: 18 apr. 2022

Is Nijmegen een bijzonder uitje? Yes! Deze hotspot is oost Nederland is zeker een stad voor op je vrijetijdswishlist.

Waarom?

Nijmegen is uniek in zijn soort. Nijmegen is namelijk de oudste stad van Nederland!

In 2005 vierde de stad zijn 2000 jarig bestaan.


Nijmegen ligt in de provincie Gelderland, redelijk dichtbij de Duitse grens. In 1940, tijdens de tweede wereldoorlog, was dit dan ook de eerste Nederlandse stad die in Duitse handen viel.


Nijmegen is ook bekend als universiteitsstad, wat garant staat voor grote gezelligheid!


Misschien een hele gekke vergelijking van mij, maar in basis doet een uitje Nijmegen mij denken aan een uitje aan het Friese Sneek. Sneek is iets compacter maar ook hier voelde ik de vibes van een prachtige binnenstad met de natuur vlakbij.


Buitenbeleving in Nijmegen

Sfeervolle kades, bruggen en om de stad Nijmegen vind je aardig wat fijne parken.

Het Kronenburg Park is praktisch en fijn te combineren met een bezoek aan het stadscentrum van Nijmegen. Het ligt in het centrum en vlakbij het station. Je vindt er de kruittoren (monument, 30 meter hoog) en resten van een middeleeuwse omwalling.


En aan de rand van Nijmegen vind je De Hortus. Hortus Nijmegen heeft een botanische tuin en een theetuin. Heerlijk jezelf verwonderen en daarna jezelf trakteren op iets lekkers.

Hippe hotspot Honig complex Nijmegen

In je jongere jaren ben je er ongetwijfeld wel eens mee geconfronteerd en/of heb je er ervaring mee opgedaan. Het bekende supermarktmerk Honig! Inmiddels staat Honig garant voor een bijzonder uitje. Die had ik vroeger, in mijn studententijd, niet zien aankomen;-)


Aan de rand van de stad Nijmegen vind je de oude Honig-fabriek. Even terugdenken aan je jeugdige Honig-momenten.....

Deze sfeervolle fabriek is nu een verzamelplaats van diverse hippe, klein, ondernemers. Ateliers, fijne boetiekjes, horeca en meer.

En een leuk historisch weetje; vroeger was er een Romeinse stad op deze plek. Met o.a. een romeinse haven, tempel en badhuis!


Indische vibes in Nijmegen

In het verleden is Nijmegen de tweede belangrijkste Indische stad geweest. Dit resulteerde in prachtige villa's, woonhuizen en indrukwekkende singels. De Javabuurt en de wat nieuwere wijk Batavia verwijzen naar het Indische verleden. De Javabuurt is beschermd stadsgezicht. Gewoon heerlijk rondwandelen en jezelf verwonderen is ook heerlijk in deze oudste stad van Nederland.


Er op uit aan rivier De Waal in Nijmegen

Wist je dat Nijmegen ook een deel van haar roem te danken heeft aan river De Waal? Een 'De Waal beleving' met het gezin doen? Reserveer dan online kaartjes voor de pannenkoekenboot Nijmegen. De pannenkoekenbeleving voor de kids en als ouder heerlijk genieten van zicht op De Waal. Een boottocht gecombineerd met zo veel pannenkoeken eten als je wilt. Zijn de kinderen uitgegeten? Kunnen ze lekker spelen in de speelkamer;-)


Toerist en local hotspot Nijmegen

Een van de actuele vrijetijdstrends is dat locals en toeristen meer samenkomen in hotels. Je leest er meer over in het blog vrijetijdstrends zomer 2021. In het Van der Valk hotel Nijmegen-Lent gebeurt deze ontmoeting ook daadwerkelijk in hun hippe hotelbar Lola's Bar. Locals gaan een avond hier er op uit en ook de hotelgasten genieten.


Bijzonder overnachten moestuin Nijmegen

Bijzonder overnachten in een moestuin! Dit kan in Lent. Lent ligt aan de overzijde van de Waal bij Nijmegen. Tegenwoordig hoort het zo'n beetje bij Nijmegen. In Lent vind je De Warmoes. Uniek overnachten kan hier in de voormalige tuinderswoning. De Warmoes is een gezellige spot met ondere andere een bloementuin, kwekerij, winkeltje en in het seizoen een pluktuin.


Bijzondere adressen Nijmegen

Trash'ure Taarten is een bijzonder adresje in Nijmegen. Het doel van deze leuke bakker Nijmegen is om voedselverspilling tegen te gaan plus werk creeeren voor statushouders. Bij deze taarten spot maken ze heerlijk zaken van gered goenten en fruiten. En het toffe is, deze fijne vibes zijn in heel Nederland beschikbaar via hun originele en lekkere brievenbuscadeautjes!


De Nieuwe Winkel Nijmegen is het nummer 2 groenterestaurant van de wereld. Ben jij vegetariër of gewoon dol op origineel en gezond eten? Dan moet je dus in Nijmegen zijn! Het betreft hier een award van we're smart green guide. Daarnaast beschikt De Nieuwe Winkel Nijmegen over een Michelin-ster en een Michelin green star. Bijzondere locatie; gevestigd in de oudste kern van een voormalig weeshuis.


Wat te doen vandaag?

Bekijk hieronder een aantal uitjes in Gelderland en boek je tickets gemakkelijk online!
Mooiste wandelroutes Nijmegen

Yes, je kunt ook gewoon zelf heerlijk gaan wandelen in en nabij het historische Nijmegen. Doe hiermee de juiste inspiratie op:Leuk Nijmegen weetje

In 2019 stond Nijmegen trouwens op een hele nette 7e plek van meest aantrekkelijke steden in Nederland om te wonen. Wat is jouw favoriete plek in Nijmegen?

Deel hem hieronder in reacties en spread the happy vibes.70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page