top of page

Beleef het vrolijk gekleurde vissersdorp Zoutkamp in Groningen

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2022

Zoutkamp ligt in het het noord-westen van de provincie Groningen, net op de grens met >>Friesland. Het dorp Zoutkamp ligt in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Zoutkamp is een pittoresk dorp met monumentale sluizen.

Je kunt er nog zo fijn makkelijk en gratis parkeren. En vervolgens zo heerlijk relaxed neerstrijken op een van de gezellige terrasjes in het dorp. Aanschouw de meeuwen. Eet jaloersmakend een visje of bestel een verfrissend drankje. Beleef het in Zoutkamp!


Persoonlijk ben ik nogal dol op vis eten. In het Groningse Zoutkamp vind je diverse leuke verse visrestaurants. In deze gekke lockdown tijden vind ik Zoutkamp een fijn alternatief voor het wat drukkere en populaire >>Lauwersoog.


Zoutkamp is landelijk vooral bekend door de Hollandse garnaal. Heiploeg, de topleverancier van Hollandse garnalen heeft zijn fabriek in Zoutkamp!Vroeger was Zoutkamp een verdedigingsschans aan de Lauwerszee.

Je kunt heerlijk wat rondwandelen door historische dorp en sfeerproeven.

Breng vooral ook een bezoek aan het Visserijmuseum. Leer meer over de geschiedenis en ontwikkeling van de Zoutkamper visserij. In het vissershuisje achter het museum voel je het leven van vroeger.


Na de aroma's van vroeger, weer over naar het moderne leven. Ik trakteerde mezelf bij De Boeter op een heel koud Dansk kwark duindoorn ijsje. Ik ben dol op originele smaken ijs die je niet overal hebt. Doe mij maar een niet te standaard ijsje😄.


Verder lopend langs het water en de mooie bootjes werd ik om de hoek ineens verrast door deze prachtige gekleurde panden. Hier word je toch vrolijk van! Ik houd van kleur beleving!
Elk jaar tijdens Pinksteren (wanneer er geen lockdown maatregelen zijn i.v.m. corona) kleurt Zoutkamp extra vrolijk tijdens de traditionele vlaggetjesdagen!

Vrolijke muziek, een jaarmarkt en meevaren op de schepen. Bewonder de vrolijk versierde garnalenvisboten en luister naar de toespraak van de garnalenkoningin. Mocht je eens met Pinksteren in de buurt zijn, dan is het zeker leuk om dit beleef event eens mee te maken.


Zwemmen Zoutkamp Groningen; recreatiegebied

Is het mogelijk om te zwemmen bij Zoutkamp Groningen? Het is een veelgestelde vragen.

Vlakbij het historische dorpscentrum van Zoutkamp, bestaat (pas) sinds 2019 Recreatiegebied 'Achter Diek'. De opening van 'Achter Diek' was onderdeel van de herdenking aan; 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.

Hier kun je gewoon even lekker op je handdoek liggen,


Je kunt bij 'Achter Diek' een frisse duik nemen, wandelen, fietsen of de genieten van het uitzicht op de uitkijktoren. Er zijn toiletten en douches. Heel vlakbij kun je ijsjes, visjes, koffie en andere lekkere dingen kopen. I love Groningse producten. Streekproducten geven mij altijd een extra belevingsgevoel. Beleef de horeca en relax! Samen van het leven genieten nu er weer meer mogelijk is in het mooie Nederland.


Ben je op zoek naar een rustiger stukje water in de buurt van Nationaal Park Lauwersmeer? Dan is 'Achter Diek' een goede plek! Let op, het is er niet supergroot.


Wil je meer sfeerbeelden van Zoutkamp zien? Check dan mijn hoogtepunt 'Zoutkamp' op Instagram.


In de herfst van 2021 is er een nieuw monument geplaatst op de dijk in Zoutkamp. Vroeger lag Zoutkamp aan de Lauwerszee. De afsluiting van de Lauwerszee heeft er flink ingehakt. Dit nieuwe monument in Zoutkamp is een herinnering aan de afsluiting van de Lauwerszee. In 1969 is de Lauwerszee afgesloten. Sindsdien bestaat het ''Lauwersmeer''. Het monument is een deel van een gestrande kotter, Uitgevoerd in Cortenstaal. Met het nummer 69. Jaar 1969; een jaar dat er flink heeft ingehakt in Zoutkamp. Maar het dorp is niet bij de pakken neer gaan zitten. Loop er rond en kijk hoe het dorp er nu fier bijstaat.

Ben jij trouwens fan van cortenstaal kunst objecten? Check dan ook >>deze unieke spot in de provincie Groningen. Een bijzonder kunstwerk en perfecte picknickplek Groningen.

De 'echte, oude vissershuisjes' vind je alleen nog in de Vissersstraat. Na de tweede wereldoorlog is er best wat vernieuwing in Zoutkamp geweest. Leuk weetje; een aantal oude vissershuisjes uit Zoutkamp zijn destijds verplaatst naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Zoutkamp is meer! Een dorp waar veel gebeurd is en nog veel gaat gebeuren. Wil jij meer weten over de historie van Zoutkamp? Check dan onderstaand boek.


Yes! Sinds de zomer van 2021 heeft Zoutkamp een unieke fietsprimeur! Een bijzonder uitje om met de kinderen te doen in Noord-Nederland. Bij Zoutkamp vind je de eerste kinderfietsroute van Nederland! De kinderfietsroute is 14 km lang en zit vol opdrachten, spannende verhalen en levels. Beleving op de kinderfiets! De fietsroute is speciaal gemaakt voor kinderen van zo'n 6 tot 12 jaar. Op de website van kinderfietsroute vind je de route en opdrachten.


Yes! Voor de optimale Zoutkamp beleving is het nu ook mogelijk om er bijzonder te overnachten. Overnachten in een historisch vissershuis in Zoutkamp. Een heerlijke overnachtingsplek voor gezinnen met kinderen. In het historisch vissershuis zijn 2 slaapkamers aanwezig. Het centrum van Zoutkamp is slechts 200 meter lopen.

Een ideale uitvalsbasis om samen van het leven te genieten en de provincie Groningen te ontdekken. >>Bekijk hier de foto's en mogelijkheden van het historische vissershuis in Zoutkamp.


Wil jij overnachten bij Zoutkamp in een iets rustigere omgeving? Net buiten Zoutkamp, op een kleinschalig parkje vind je natuurlijke tiny house houten huisjes. >>Bekijk ze via deze link.


Ben jij al eens in het vrolijk gekleurde Zoutkamp geweest? Laat gerust een reactie achter in de comments.


Wil jij Zoutkamp op je eigen vrijetijdswishlist plaatsen? Pin dan heel eenvoudig één van de afbeeldingen op je eigen Pinterest bord.


Heb jij nog een toffe Zoutkamp tip? Deel hieronder de vrijetijdsvibes! Let´s inspire each other!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page