top of page

Uitjes Noord-Nederland; Uithuizen

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2022

Heb jij bij een uitje Noord-Nederland al eens aan 'uit naar Uithuizen' gedacht?

Het Groningse Uithuizen is één van de grotere plaatsen in de gemeente Het Hogeland.

Wat betekent het Groningse Uithuizen? Uithuizen staat voor ''huizen uit de wierde''. De eerste huizen die naast een wierde zijn gebouwd.

Uithuizen is bekend als eindpunt het bekende Groningse Boterdiep. Daarnaast doen velen Uithuizen aan voor een bezoek aan het bekende kasteel

(in Groningen een borg genoemd) de Menkemaborg.

Is er nog meer te beleven in Uithuizen? Ontdek Uithuizen in dit eropuit blog.


Vrij recent is het project 'Haven Uithuizen' in het centrum aan de Blink hersteld. Ooit was de haven opgeheven en verbannen. Inmiddels is deze bijzondere plek weer in ere hersteld. De haven van Uithuizen markeert het officiële eindpunt van het Boterdiep.

Het Boterdiep is een kanaal van circa 25 kilometer lang dat loopt door de provincie Groningen. Het startpunt van het Boterdiep is bij het Van Starkenborghkanaal bij het Groningse Noorderhogebrug.

Wil jij met je eigen boot overnachten in Noord-Groningen Uithuizen? Dat is mogelijk bij Op 't End.
In de Menkemaborg ontdek je alles over het leven in een oude Groningse borg omstreeks de 18e eeuw. In de provincie Groningen noemen ze de vroegere kastelen 'borgen'. De Menkemaborg in Uithuizen is een prachtig Gronings pareltje. De Menkemaborg stamt van oorsprong uit de 14e eeuw. In 1921 kwam het in handen van het bekende 'Groninger museum'. In 1969 ontstond het huidige Stichting museum Menkemaborg.


Tegenwoordig is de Menkemaborg te bezoeken als museum. Je bewondert er prachtige vertrekken uit de 17e en 18e eeuw. Geniet er van de aanblik van de meest mooie meubels van toen en aanverwante zaken als zilverwerk en schilderijen. Een echte 'terug in de tijd' beleving. Daarnaast is er ook een heerlijke tuin aanwezig waarin je lekker op buitenontdekking kunt gaan. De populairste en wat mij persoonlijk betreft ook mooiste plek in de tuin is de rozentunnel.

Daarnaast is het altijd mogelijk om, om de Menkemaborg heen te wandelen.


Schathoes Menkemaborg

Het schathoes Menkemaborg is het restaurant bij de Menkemaborg. Bij mooi weer is het sfeervol zitten op het terras met uitzicht op de Groningse borg.


Ben jij dol op >>vrijetijdstrend wandelen? Aan de weg naast de parkeerplaats van de Menkemaborg vind je het overzichtsbord, 'wandel de 4 mijl van Eemsmond'. Eemsmond is de voormalige gemeente

naam (inmiddels is er een fusie geweest). Wanneer je de 4 mijl van Eemsmond gaat wandelen, wandel je langs twee Groninger borgen (in Uithuizen en Uithuizermeeden), door de mozaïek fietstunnel en rondom de prachtige blauwwitte Mariakerk.


Jacobspad Uithuizen Hasselt

Heb jij al eens gehoord van het Jacobspad Uithuizen Hasselt? Je hebt vast wel eens gehoord van het Pelgrimsoord Santiago de Compostela. Het Jacobspad is het eerste deel van de Pelgrimsroute. Het Jacobspad start in Uithuizen en loopt tot aan Hasselt. Vanaf Hasselt vervolgt men dan de eeuwenoude route naar Santiago de Compostela. Het routeboekje voor de wandeling Uithuizen - Hasselt is verkrijgbaar via de website van het Jacobspad.


Ben jij meer fan van >>vrijetijdstrend fietsen? De bekende internationale Dollard route komt onder andere door Uithuizen. De Dollard route is een Duits-Nederlandse fietsroute van 300 kilometer

. Nu kan ik me heel goed voorstellen dat 300 km iets teveel van het goede is. Maar wellicht vind je het leuk om een klein stukje van deze bekende fietsroute te doen,


De provincie Groningen staat bekend om haar oude Groninger kerken. Ga je

rondtoeren door de provincie Groningen, dan heb je er in razend tempo een paar gespot. Zo ook in Uithuizen. Wandel een rondje door en rondom het centrum van Uithuizen en bewonder bijvoorbeeld de 13e eeuwse 'Jacobikerk'


Uithuizen beschikt niet over een uitgebreid centrum waar je uren gaat winkelen. Toch is het altijd leuk om even rond te dwalen en wat Groningse sfeer te proeven. En de winkels die er zijn, een fijn bezoek te brengen.


Bij de bakker aan de Blink kocht ik als gebakje een Uithuizer Blinkje! Ik ben dol op lokale en originele streekproducten. Ik weet niet of ze dit altijd in het assortiment aanbieden. Maar als je er heen gaat, is er vast één Gronings streek product te koop.


Wil je meer zien van Uithuizen? Bekijk dan de Instagram reel Uithuizen.


Wil jij alles uit je dagje weg in Noord-Nederland halen? Combineer een uitje Uithuizen bijvoorbeeld met een bezoek aan:

>>De Breede nabij Warffum


Heb jij een favoriete plek in of nabij Uithuizen? Laat hieronder bij het reactie formulier gerust een toffe tip achter. Let's share the happy vibes!


Wil jij Uithuizen bewaren voor een later bezoek? Pin dan gemakkelijk één afbeelding op je eigen Pinterest bord! Of volg >>The Wow Effect op Pinterest voor de beste tips in Noord-Nederland.

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page